Optimizam menadžera, kriza se nastavlja

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam menadžera, kriza se nastavlja

Optimizam menadžera najvećih svetskih auto-kuća na Samu automobila u Frankfurtu da bi se ta industrija mogla oporaviti od globalne krize već iduće godine, ne dele mnogi eksperti koji smatraju da automobilskoj branši predstoje teška vremena.

Analtičari navode da se može očekivati da će samo u Nemačkoj u 2009. biti prodato milion automobila manje u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja vozila u svetu smanjena je tokom osam meseci ove godine 14 odsto, u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na isti lanjski period, uprkos merama mnogih vlada da podstaknu posrnulu potražnju za automobilima.

"Očekujemo da u svakom tromesečju vidimo napredak," kaže Diter Ceče šef "Dajmlera", nemačkog proizvodjača luksuznih kola koji tvrdi da "tržište počinje da pokazuje znake oporavka."

On se nada da će sektor luksuznih vozila doživeti "pun oporavak od globalne ekonomske krize u 2011. godini, ističući da postoje šanse da tržište skupih, premijum kola, dostigne nivo iz 2008. godine, upravo u 2011.

Predsednik "Folsksvagena" (VW) Martin Vinterkor izrazio je "umereni optimizam" kada je obelodanio da je njegova grupacija povećala udeo na tržištu automobila u avgustu, uprkos krizi industrije.

On je naveo da je prošlog meseca prodato 9,5 odsto više vozila nego u avgustu 2008 i da je udeo prodaje kompanije povećan za 1,8 odsto, na 11,7 procenata.

Više od 7.000 novinara iz celog sveta stiglo je na 63. Medjunarodni sajam automobila u Frankfurtu koji skupa sa ekspertima i menadžerima žele da čuje da li automobilska industriji ima „keca u rukavu", u partiji protiv krize.

Na ovom sajmu uzalud tražite automobile „Nisana" ili „Micubišija", za njih - baš kao i za Kineze - dolazak na tu manifestaciju je bio preskup.

"Kriza je automobilsku industriju pogodila teže nego neke druge branše - i to u prelomnom periodu u kome su kupcima postali najvažniji cena i potrošnja goriva," primećuje izveštač "Dojče velea" (DW).

Nemacki „Dajmler" je morao da „pregrmi" teške gubitke ali se nada da će njegova najpoznatija marka, „Mercedes", još ove godine uspeti da ostvari pozitivan bilans.

Šef „Dajmlera" tvrdi da su "novi proizvodi najjače oružje" kompanije koja je uz to postigla i velike uštede.

"Smatram da su proizvodjaci luksuznih automobila ranije i teže pogodjeni krizom od ostalih, ali i da čhe se oporaviti pre ostalih", dodao je Ceče.

On je kazao da novi "Mercedes S-klase" koji troši tri litra goriva, "jasno pokazuje da potrošnja nije prepreka na putu ka uspehu." „Dajmlerova" glavna „zvezda" je novi sportski kupe „mercedes SLS AMG", koji će se za četiri godine pojaviti kao električno vozilo.

Direktor BMV Norbert Rajthofer pohvalio se da je njegova kompanija smanjila potrošnju goriva više nego druge firme. Što se tiče električnih automobila, BMV ima svog „Mini morisa", a planira i proizvodnju novog gradskog modela sa električnim pogonom.

Predsendik "Forda" za Evropu Džon Fleming odbio je da iznese procenu mogućeg kretanja prodaje kola u svetu iako je dodao da "za sada ne vidi nastavak pogoršanja stanja na tržištu."

Šef "Tojotine" evropske filijale Tadaši Arašima izjavio je da najveći proizvodjac kola na svetu očekuje popravljanje pozicije do kraja 2010. godine. "Drugi deo godine trebalo bi da bude mnogo bolji od prvog dela, bar što se tiče udela prodaje na tržištu", rekao je on.

Francuska kompanija "Reno" objavila je da će početi da proizvodi prvu iz serije električnih automobila iduće godine i da skupa sa nemačkom grupacijom RWE razvija mrežu stanica za dopunu baterija za električna vozila.

Direktor "Renoa" Karlos Gon procenio je da će se ove godine u svetu prodati ukupno 59 miliona kola, u odnosu na raniju prognozu od 55 miliona isporučenih vozila u 2009, što znači da se može očekivati boljitak u plasmanu automobila.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.