Optima Telekom: Blagi pad prihoda, neto dobit pet milijuna kuna

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optima Telekom: Blagi pad prihoda, neto dobit pet milijuna kuna

ZAGREB - Ukupni prihodi Optima Telekoma od telekomunikacijskog poslovanja u prvih šest mjeseci 2019. godine bilježe neznatni pad od 0,2%, u odnosu na isti period prethodne godine.

Smanjenje prihoda najviše je uzrokovano padom prihoda od javne govorne usluge (10,4%), što je opći trend na globalnoj razini već duže vrijeme. Efekt pada ovih prihoda umanjen je povećanim prihodom od interkonecijskog poslovanja za 11,4%, a što je posljedica povećanog volumena niskoprofitnog međunarodnogtranzita, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << te dodatnim povećanjem prihoda na prodaji opreme i ICT usluga.

Također, lagani rast bilježi i prihod od multimedije sa 2,7%, koja je uz Internet jedan od dva medija u fokusu poslovanja društva. Pad prihoda od podatkovnih usluga koji je u prvom kvartalu iznosio 4,3%, dodatnim aktivnostima u poslovanju, u drugom kvartalu značajno je smanjen na svega 0,5%.

Na razini polugodišta pad prihoda od podatkovnih usluga iznosi 2,4%, u odnosu na isti period prethodne godine.Konsolidirana EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova iznosi 62,4 mil HRK te je veća za 10,0 mil HRK usporedno sa istim periodom prethodne godine, najvećim dijelom je to rezultat troškovne optimizacije poslovanja. Neto rezultat za prvih šest mjeseci prethodne godine bilježio je gubitak od 3,8 mil HRK, dok dobitak tekuće godine za isti period iznosi 5,0 mil HRK, što je rast od 8,9 mil HRK kao rezultat boljeg operativnog poslovanja.

U drugom kvartalu 2019. godine Optima Telekom je svoje prodajne i marketinške napore ulagao prvenstveno u povećanje zadovoljstva korisnika i zadržavanje postojeće baze. U skladu sa trendom na tržištu, Optima Telekom i u ovom razdoblju bilježi pad korisnika javne govorne usluge. Uspoređujući drugi kvartal 2018. s drugim kvartalom 2019. godine taj pad u Optima Telekomu iznosi 10%, dok su prihodi od javne govorne usluge u istom razdoblju manji za 11,8%. Tijekom drugog kvartala 2019. godine, Optima Telekom je svoje marketinške i prodajne angažmane usmjerio na IPTV segment telekomunikacijske industrije u namjeri da kapitalizira pozitivne trendove na tom tržištu. Ključna marketinška ponuda je u ovom razdobljunudila pakete s premium IPTV sadržajem što je za posljedicu imalo povećanje prihoda od IPTV usluge od 2,9% u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Istovremeno, baza korisnika IPTV usluge Optima Telekom ostala je stabilna uz blagi padod 0,8%.Zabilježen je pad broja Internet rezidencijalnih korisnika od 7,9% te smanjenje prihoda za 3,8%. U konačnici, usporedba rezultata drugog kvartala 2018. godine s rezultatima drugog kvartal 2019. godine pokazuje smanjenje broja rezidencijalnih korisnika Optima Telekoma. Pad rezidencijalnih korisnika iznosio je 10,1% što je za posljedicu imalo pad ukupnih prihoda od rezidencijalnih korisnika za 6%.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.