Opštinsko doterivanje za investitore

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinsko doterivanje za investitore

Za sticanje sertifikata „Opština sa povoljnim poslovnim okruženjem” prijavile se 53 lokalne samouprave

U opštinama po Srbiji u toku je veliko spremanje. Sve je više onih koje se žurno menjaju i doteruju, kako bi bile privlačnije za domaće i strane investitore. Za novi izbor opština kojima će biti dodeljen sertifikat „Opština sa povoljnim poslovnim okruženjem” prijavile su se 53 lokalne samouprave. Verifikaciona komisija će ih oceniti i do kraja meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objaviti one koje su ušle u proceduru sertifikacije, čiji je cilj dostizanje međunarodnih standarda u ključnim oblastima lokalne privredne politike i funkcionisanju lokalne administracije.

Da bi mogle da računaju na pomoć republičkih institucija i nevladinog sektora u stvaranju uslova za privlačenje investicija i rast zapošljavanja, opštine moraju da prilože planska dokumenta i strateški plan. Da dokažu da su pojednostavile proceduru izdavanja građevinskih dozvola, da imaju uslužni centar, kol centar za primanje žalbi i da prate na šta se sve građani žale, kao i da imaju savetodavni odbor sastavljen od lokalnih privrednika.

Violeta Jovanović, direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), kaže da i sa 40 odsto ispunjenosti navedenih uslova, opština može da se kandiduje za sertifikat. Najvažnije je, kaže, kako lokalna samouprava razmišlja.

– Veliki odziv nedvosmisleno ukazuje na značaj i prepoznatljivost ovog programa koji nudi smernice za opštine, spremne da se reformišu i postanu pouzdan partner privredi – ističe Jovanovićeva. – Odgovorno upravljanje u javnom sektoru i veća otvorenost opština da pored izvornih nadležnosti (obezbeđivanje infrastrukture i komunalnih usluga) uvaže i zahteve privrede, ohrabrujući su znaci da je suštinska reforma na lokalnom nivou već počela. Ovaj program, prema njenim rečima, podstiče i zdravu konkurenciju među opštinama. Porede se sa susedima i prate primere dobre prakse u regionu i osluškuju potrebe lokalnih privrednika, unapređujući servise građana, privrede i investitora.

Dejan Jovanović, državni sekretar za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije, smatra da velika zainteresovanost opština iz različitih regiona Srbije ukazuje na to da su lokalne samouprave shvatile koliko je važno da postanu partneri privrednicima, unaprede poslovanje lokalne administracije, smanje procedure i efikasnije opslužuju građane i privredu.

– Stvaranje povoljne poslovne klime podrazumeva i veći razvoj i rast sektora malih i srednjih preduzeća, koja su motor rasta privrede i otvaranja novih radnih mesta – naglašava državni sekretar. – Sigurno je da investitori, posebno strani, radije dolaze u opštine za koje su čuli da su izgradile dobru poslovnu klimu i da brinu o potrebama investitora.

Opštine koje steknu sertifikat, dodaje Jovanović, dobijaju potvrdu da su postigle određeni nivo kvaliteta usluge, dobru poslovnu klimu koja podrazumeva visok stepen profesionalizma lokalne administracije i lakšu komunikaciju sa lokalnim vlastima.

– U vreme kada radimo na smanjenju administracije i giljotini propisa, važno je da opštine učine administraciju pristupačnijom, a procedure za dobijanje dozvola jednostavnijim i bržim. Više sertifikovanih opština značiće da je u Srbiji stvorena sigurna i povoljna poslovna klima za ulaganje. Što više opština spremnih za nove investitore i preduzetnike, to su veće šanse za razvoj regiona – kaže Jovanović.

Opštine koje su se prijavile za sertifikaciju su: Ruma, Osečina, Kruševac, Despotovac, Novi Pazar, Kovačica, Kula, Bujanovac, Zrenjanin, Kraljevo, Požega, Knjaževac, Žitorađa, Vršac, Kovin, Vlasotince, Kanjiža, Sombor, Čačak, Ivanjica, Požarevac, Novi Bečej, Svilajnac, Ćuprija, Lučani, Ražanj, Stara Pazova, Boljevac, Ub, Vrnjačka Banja, Koceljeva, Majdanpek, Pirot, Ada, Beočin, Velika Plana, Medveđa, Alibunar, Šabac, Sremska Mitrovica, Trstenik, Niš, Smederevska Palanka, Lapovo, Zaječar, Novi Sad, Topola, Bač, Pančevo, Prijepolje, Kikinda, Valjevo i Smederevo.

Marijana Avakumović

[objavljeno: 21/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.