Opštinama potrebne obveznice

Izvor: B92, 29.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opštinama potrebne obveznice"

Beograd -- Srpska ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović kaže da je izdavanje municipalnih obveznica neophodno za razvoj srpskih opština.

"Budžet Srbije i Nacionalnog investicionog plana nisu dovoljno veliki da zadovolje sve potrebe opština", kazala je ona i dodala da bi izdavanje obveznica omogućilo opštinama da kroz zaduživanje dobiju sopstvena sredstva i da sprovode "ozbiljne projekte infrastrukturnog opremanja koji su vredni po nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stotina miliona dinara".

Kalanović je kazala da "postoje mogućnosti" da bi municipalne obveznice mogle biti izdate ove godine. Prema njenim rečima, za opremanje industrijske zone pored autoputa od oko deset hektara potrebno je između 200 miliona i 300 miliona dinara, što nije moguće sprovesti iz budžeta za jednu godinu.

Kalanovićeva je podsetila da je budžet NIP-a rebalansom smanjen sa 20,5 milijardi dinara na 12,9 milijardi dinara. Prema njenim rečima, zbog toga neće biti smanjeno finansiranje izgradnje Koridora 10, a ostaće i budžet od dve milijarde dinara za oko 100 projekata za 40 ekonomski ugroženih opština.

"Biće smanjena sredstva za projekte u razvijenijim opštinama koje će u narednom periodu moći delimično kroz zajmove, a delimično uz podršku Evropske investicione banke da realizuju infrastrukturne projekte", kazala je ministarka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.