Opstanak evra težak bez zajedničkog budžeta

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opstanak evra težak bez zajedničkog budžeta

Bivši američki ministar finansija DŽon Snou je danas izjavio da evro možda neće preživeti ukoliko se članice evrozone ne dogovore o udruživanju politike na različitim poljima - od budžeta do tržišta rada.

"Nadam se da će će to uspeti i verujem u to. Ali ekonomista u meni kaže da će to biti teško bez prilagodjavanja", rekao je Snou, a prenela agencija Blumberg.

Zajednička evropska valuta je oslabila u odnosu na evro usled zabrinutosti investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oko načina na koji će prezadužene države smanjiti svoje budžetske deficite. Zvaničnici Evropske unije su ove sedmice dogovorili bilion dolara vredan paket za spas Grčke od bankrota i sprečavanje širenja krize na Španiju i Portugal.

"Da bi evro preživeo dugoročno, verovatno će biti potrebna fiskalna konsolidacija neke vrste, kao i konsolidacija poreske i fiskalne politike. Ali to nije dovoljno, neophodno je i jedinstveno tržište rada i tržište kapitala. Evropa će se u budućnosti naći pred teškim izborima kako bi to ostvarila", ocenio je Snou, koji je dužnost američkog ministra finansija obavljao od februara 2003. do juna 2006. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.