Izvor: Blic, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprašta se trećina prošlogodišnjeg duga

Oprašta se trećina prošlogodišnjeg duga

BEOGRAD- Upravni odbor Elektroprivrede Srbije doneo je odluku da se svim domaćinstvima koja imaju dug za struju potrošenu do 31. maja prošle godine otpiše 35 odsto potraživanja, ali samo ukoliko do kraja maja jednokratno uplate preostali iznos, potvrđeno je juče 'Blicu' u ovom preduzeću. U taj deo duga koji će biti brisan uračunaće se i kamate knjižene od juna prošle godine do kraja januara ove godine. Tu mogućnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja se po treći put nudi dužnicima, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio Dragojlo Bažalac, direktor Direkcije za distribuciju električne energije, tokom naredna dva meseca mogu da iskoriste ne samo građani veći i pravna lica. Takođe, preduzeća mogu da od svojih radnika otkupe dug za struju i EPS-u uplate 65 odsto prenetih potraživanja, a sa zaposlenima se dogovore o načinu otplate tog duga. Ova odluka je, priznaju u EPS-u, doneta nakon dogovora Nišlija o načinu izmirenja duga. Naime, Skupština Niša je postigla dogovor o otplati starog duga sa niškom AIK bankom. Ta banka će jednokratno isplatiti 65 odsto duga potrošača EPS-u, a zatim će na rate naplatiti ta potraživanja od svojih komitenata. Upravni odbor EPS-a je procenio da bi bilo nepošteno prema ostalim potrošačima da se samo Nišlijama izbriže više od trećine duga.

Komentarišući odluku UO Ljubomir Gerić, generalni direktor EPS-a, rekao je za 'Blic' da se ne radi ni o kakavom oprostu duga već se dužnicima nude olakšice koje su im već bile ponuđene. Govoreći o utvrđivanju krivice rukovodioca u EPS-u zbog pogrešnih obračuna na decembraskim računima, on je naglasio da će posledice snositi oni koji su namerno ili slučajno napravili greške. 'Zbog pogrešnih 16.800 računa ne može se vršiti pritisak na Vladu, ali treba imenovati krivce', ocenio je Gerić. Od 31. marta cena kilovatsata promeniće se po zonama potrošnje, ali tako da ukupna prosečna cena struje za sva domaćinstva ostane ista, najavili su juče predstavnici Elektroprivrede Srbije. Ta promena je predviđena odlukom iz oktobra u kojoj je navedeno da po završetku zimske sezone poskupe kilovatsati u zelenoj i plavoj tarifi, pošto je za tu potrošnju struja u oktobru poskupela 10 odsto, a da bude snižena cena kilovata u crvenoj tarifi, gde je poskupljenje bilo 54 odsto. Promenom cena u zonama, odnos između najjeftinijeg kilovatsata u zelenoj i najskupljeg u crvenoj vratiće se na odnos 1:12, a ne kao što je bio tokom zime 1:16,88, navode u u EPS-u. M.Vuković Poskupljenjem do manjih gubitaka

BEOGRAD (Beta) - Neophodno je poskupljenje struje, rečeno je u EPS-u uz obrazloženje da bi bez toga gubici u ovoj godini iznosili oko 440 miliona dolara, a ukoliko ne bi bile obračunate plate za zaposlene, ti gubici bili bi 179 miliona dolara. Za održavanje i remont biće potrebno 123 miliona dolara. Neophodno je investirati u kapacitete 160 miliona dolara, kako bi bio održan sadašnji nivo proizvodnje i prenosa. No i pored toga EPS će morati da u ovoj godini uveze struju vrednu 121 milion dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.