Oporavak na berzama u regionu

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak na berzama u regionu

Beograd -- Većina berzi u regionu proteklu sedmicu završila je sa rastom indeksa i prometa, osim indeksa Banjalučke berze.

Rast zabeležen na svim regionalnim berzama, sem Banjalučke

Na crnogorskim berzama prethodna sedmica bila je prva pozitivna u tekućoj godini i indeks NEX20 porastao je za gotovo osam procenata, MOSTE je dobio 3,66 a fondovski NEXPIF čak 11,5 odsto. Uz to je promet porastao za oko 15 odsto, na 4,5 miliona evra.

Među likvidnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hartijama, najviše se trgovalo akcijama Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i promet je vredeo 260 hiljada evra uz rast cene od 6,24 odsto.

Atraktivne su bile i akcije Izbora i ostvaren je promet od 195 hiljada evra uz rast cene od 13,46 odsto, kao i Elektroprivrede Crne Gore s prometom od 166 hiljada evra i rastom cene od 7,65 odsto.

Na Banjalučkoj berzi indeks BIRS je nastavio seriju desetodnevnog uzastopnog pada vrednosti oslabivši za dodatnih 3,78 odsto dok je FIRS izgubio gotovo tri procenta.

Prva dva dana protekle nedelje uglavnom su bila u znaku niskopozicioniranih pasivnih ulagača, što je prouzrokovalo pad indeksa i osetno slabije promete većine akcija. Sredina sedmice donela je dugo očekivani predah ulagačima ali je njen kraj potpuno neutralisao efekte pozitivnog impulsa oborivši ponovo cene i indekse.

Najveći promet, od oko 280 hiljada evra ostvaren je u trgovini akcijama bijeljinske Bobar banke. Najtraženije među likvidnijim bile su akcije Telekoma Srpske i promet je vredeo oko 160 hiljada evra uz pad cene od 2,70 odsto na sedmičnom nivou.

Prethodna sedmica za Sarajevsku berzu bila je jedna od najboljih ovogodišnjih, i po prometu, i po rastu indeksa. Indeks SASX-10 dobio je na nedeljnom nivou gotovo šest odsto.

Nex predlaže spajanje CG berzi

Podgorica - Sa Nex Montenegro berze ponovo je upućena inicijativa Montenegroberzi da se crnogorsko tržište kapitala integriše, odnosno da se te dve berze spoje. Na toj berzi smatraju bi integracija bila od koristi za sve učesnike u trgovini kroz podizanje operativne efikasnosti, uvođenje jedinstvenog sistema trgovine, kao i nacionalnog indeksa, što bi bio i pozitivan znak stranim ulagačima.

Rast indeksa SASX-10 rezultat je poskupljenja gotovo svih akcija koje ga čine, pri čemu je najveći skok ubeležio Energoinvest, od 13,55 odsto. Najveći promet bio je u trgovini akcijama ABS Banke, od gotovo pola miliona evra.

I na Makedonskoj berzi proteklu nedelju obeležili su rast cena akcija i prometa. Indeks akcija MBI10 porastao je za 6,87 odsto, na 7.319,83 poena, dok je promet na sedmičnom nivou dostigao 3,7 miliona evra.

Najveći prometi bili su u trgovini akcijama Skopskog pazara, od 390 hiljada evra, i Makpetrola, od 383 hiljada evra. Pri tome je cena naftne kompanije u prošloj nedelji porasla za 11 odsto.

Među likvidnijim je bila i akcija farmeceutske kuće Alkaloid - vlasnike je promenilo dev hiljade akcija u ukupnoj vrednosti od 353 hiljada evra, a cena te hartije povećana je bezmalo osam odsto.

Analitičari u Skoplju ocenjuju da se investitori polako vraćaju na Makedonsku berzu, posebno sa, kako kažu, rešavanjem kosovskog pitanja, ali i zbog optimizma da će zemlja dobiti pozitivan odgovor od NATO.

Na Zagrebačkoj berzi indeks CROBEX je u prethodnoj nedelji izašao iz šestonedeljne korekcije ostvarivši rast na sedmičnom nivou od 3,86 odsto, na 4.164 poena. Skroman promet i dalje je odlika tog tržišta kapitala i analitičari tumače da je većina velikih igrača još odlučna u nameri da pričekaju s ulaskom na Berzu.

Akcija Hrvatskih telekomunikacija je petu nedelju uzastopno najlikvidnija i uz promet od 44,806 miliona kuna (7,3 kune za evro) zabeležila je rast cene od 4,28 odsto, na 310 kuna. Druga po likvidnosti, sa prometom od 38,796 miliona kuna, bila je akcija Uljanik plovidbe koja je u protekloj sedmici imala najveći skok cene, od 25,2 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.