Opet upozorenje: Jedite banane...dok ih ima

Izvor: B92, 08.Jan.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet upozorenje: Jedite banane...dok ih ima

Banane su najprodavanije voće na planeti. Ali one kakve znamo su pred uništenjem, još jedno je upozorenje.

99 odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti “kevendiš”, a upravo njoj preti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4.

“Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti tipa TR4 i jednom kada zaraza obuhvati plantažu, može da opstane na tom tlu i decenijama”, objavio je krajem 2016. godine FAO.

TR4 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkriven je u jugoistočnoj Aziji devedesetih godina i od tada se proširio u Afriku i delove Bliskog istoka. Ako bi zahvatio Indiju, najvećeg svetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svetskog izvoznika, posledice bi mogle biti pogubne.

U svetu je zabeleženo oko 1. 500 sorti banana. Još nije utvrđeno koja bi mogla da posluži kao zamena “kevendišu”, ali možda mogu da pomognu u razvijanju sorte koja je otporna na TR4.

“Kevendiš” je postao primarna sorta šesdesetih godina kada je njena prethodna sorta “gros mišel” zbrisana sa lica zemlje sličnim oboljenjem.

Oni koji su probali obe sorte, kažu da je “gros mišel” bio ukusniji.

“Banane kakve znamo mogle bi biti u ozbiljnoj opasnosti, ali ne treba da očajavamo nego da razvijamo nove sorte, otporne na bolesti”, kažu u FAO.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se upozorava na opasnost da svetu preti nestašica banana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Banane kakve znamo bi uskoro mogle da nestanu

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2017

Banane su najprodavanije voće na planeti, ali one kakve znamo su pred uništenjem...Čak 99 odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti "kevendiš", a upravo njoj preti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4..."Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.