Oni su slepi, ali prave hit sapun s tačkicama

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su slepi, ali prave hit sapun s tačkicama

Anto je pored uveta stavio kapaljku i broji jedan, dva, tri... 13, 14. Tačno toliko kapi eteričnog ulja treba biti u smesi za sapun pre nego što izlije u kalup.

“Društvo, sad možete nastaviti razgovor”, kaže Anto kolegama Barbari i Dariju.

Anto je potpuno slepa osoba i volonterski se bavi proizvodnjom personalizovanih sapuna. Njegov cilj je da ddovije stalni posao i prihode. Kako stvari stoje, uskoro će mu se želja ostvariti i biće ravnopravan član tima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji čine Barbara Šajinović, magistar hemije, i Dario Vuljar, administrativni sekretar. Barbara i Dario imaju sreće, nisu potpuno slepi već imaju oko pet odsto vida, a pronalazak posla im je uvek lutrija.

No, oni su imali sreće. Pronašli su posao i žive od sopstvenih prihoda.

Njihovo radno mesto nalazi se u staroj Zagrepčanki u Heinzelovoj ulici. Rade po osam sati od ponedeljka do petka. Dnevno proizvedu 60 sapuna.

I svaki je drugačiji.

“Radimo dve vrste sapuna. To je sapun sa tačkicama koji na sebi ima natpis na Brajevom pismu i druga vrsta je mozaik sapun koji slažemo iz više boja. U proizvodnji je do sada redovno bio i sapun koji je na sebi imao ispisano Zagreb”, kaže Barbara. Njihov rad prepoznali su i u Dinamu tako da je serija personalizovanih sapuna sa natpisom zagrebačkog kluba na Brailleovom pismu već podeljena.

“Može se izabrati boja, natpis i miris”, kaže Barbara.

Radni dan im počinje paljenjem aparature. Ako nemaju ništa pripremljeno za taj dan, onda se kreće s rezanjem sapunske baze koju za sada još uvek kupuju gotovu jer nemaju uslove da je sami proizvode.

S obzirom na poteškoće s vidom, uslove rada maksimalno prilagođavaju. No, još nemaju sve uslove.

U pregovorima je i ostvaren prvi kontakt s Hrvatskom turističkom zajednicom, da bi personalizovani sapun bio jedan od njihovih zvanićnih suvenira.

Socijalno uslužna delatnost Martinov plašt Udruzi slepih pomogla je u sklopu svojih vrednosti. Naime, ta neprofitna organizacija bavi se društvenim poduzetništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.