Oko 300.000 umirovljenika potražit će posao

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jan.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 300.000 umirovljenika potražit će posao

ZAGREB - Iako sam u mirovini, sretna sam da imam priliku i dalje raditi posao koji volim. To mi omogućuje da i dalje budem produktivna, da budem dio tima i družim se s kolegicama i kolegama te poboljšam budžet - ispričala nam je Vera Babajko koja je, nakon što je lani otišla u mirovinu, nastavila raditi četiri sata dnevno u zadarskom Super Konzumu.

Osim što može podebljati često tanak umirovljenički budžet, rad na četiri sata dnevno, kaže 65-godišnja gospođa Vera, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << olakšava joj i privikavanje na umirovljeničke dane.

Naime, od početka godine širom su otvorena vrata zapošljavanju umirovljenika. To su omogućile izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile na snagu 1. siječnja, a kojima se, kako su nam pojasnili u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, proširuje mogućnost zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena i uz nastavak primanja pune mirovine.

Na tom tragu razmišljaju i u Sparu, koji je ovih dana objavio prve oglase za posao u kojima traže umirovljenike.

- Uz zadržavanje postojeće mirovine umirovljenicima nudimo dodatne prihode, ugovor o radu na pola radnog vremena na radnome mjestu prodavača-blagajnika, a onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacija rada - poručio je Helmut Fenzl, čelnik Spara u Hrvatskoj.

Za rad penzionera otvoreni su i u Taxi Cammeu u kojem su, prema riječima izvršnog direktora Petra Dragića, "u nedostatku radne snage odlučili angažirati umirovljenike". Dosad su na ovaj način zaposlili petnaestak vozača u Zagrebu, a prijave novih kandidata stalno dolaze, budući da od početka ove godine mogu raditi i osobe koje primaju vojne mirovine.

Mogućnost za rad umirovljenika ukazala se, naime, nakon 1. lipnja prošle godine kada je zakonodavac omogućio da vozač taksi vozila ne mora nužno biti profesionalan vozač. Svoju je priliku tu ugledao i Milodrag Pijetlović, koji se Taxi Cammeu pridružio u kolovozu prošle godine. Kada je početkom ove godine i službeno otišao u mirovinu, za njega nije bilo dvojbe.

- Nisam uopće to doživio na način da zato što sam ja sad u mirovini, ne trebam ništa raditi. Čovjek mora naći neku zanimaciju - objašnjava Jutarnjem listu 65-godišnji gospodin Milodrag koji će, kako kaže, taksi voziti dok je zdrav i dok osjeća da može.

- Obično kad ljudi odu u mirovinu misle da su postali beskorisni i onda se jako brzo razbole i umru - kaže i poručuje kako bi svim umirovljenicima koji mogu i žele raditi preporučio da potraže posao ili barem hobi kojima će si ispuniti dane.

U ovom je trenutku teško procijeniti koliko bi se umirovljenika moglo odlučiti na rad u staroj životnoj dobi. Prema procjenama Lazara Grujića, predsjednika Stranke umirovljenika, bit će ih maksimalno 300.000 koji bi se mogli ponovno okušati na tržištu rada. Međutim, i to bi bio velik priljev radne snage na naše tržište, iako ono sve više vapi za radnicima. Umirovljenici bi se, smatraju stručnjaci, najviše mogli zapošljavati u turizmu i ugostiteljstvu te trgovini, dok je u drugim djelatnostima u kojima kronično nedostaje radnika, poput građevinarstva, zbog težine poslova, teško očekivati veće zapošljavanje starijih ljudi.

- Davanje mogućnosti umirovljenicima da rade na pola radnog vremena i nastave primati mirovinu je dobra opcija - smatra Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

​Ako je suditi prema podacima portala danasradim.hr, specijaliziranog za oglašavanje privremenih poslova, interes umirovljenika za poslom sve je veći. Danas ih je na tom portalu registrirano više od 2000, a u posljednja dva mjeseca bilježe rast prijava umirovljenika od 30 posto, u odnosu na dva mjeseca ranije.

- Najveći broj prijava bilježimo na poslovima prodavača, anketiranja od kuće, dostavljača, zaštitara te za poslove telefonske podrške - istaknuli su te dodali kako su umirovljenici zainteresirani i za rad u poljoprivredi, poput berbe jagoda ili jabuka. Satnice, dodaju, ovise o radnome mjestu, a najmanja oglašena na portalu danasradim.hr iznosi 25 kuna.

Problem kroničnog manjka radnika, zapošljavanjem umirovljenika nastoje ublažiti i u zaštitarskoj industriji. Procijenjeni je manjak radnika u sektoru privatne zaštite u Hrvatskoj, otkrivaju nam u zaštitarskom društvu Sokol Marić, oko 23 posto ukupno zaposlenih zaštitara.

- Mjera dopuštanja rada umirovljenicima je i mjera barem privremenog i djelomičnog rješavanja kadrovske problematike ovog sektora - smatraju u Sokol Mariću u kojem su već zaposlili nekoliko umirovljenika.

S obzirom na to da su nove izmjene zakona tek stupile na snagu, pravi volumen njihovih učinaka tek će izaći na vidjelo u mjesecima koji slijede. Unatoč tome, Grujić smatra da rješenje za koje se odlučila Vlada nije dobro. Razloga je za to, kaže, puno, a jedan od njih jest i taj što bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju rada na crno. Mnogi će umirovljenici, strahuje naš sugovornik, zapravo raditi puno radno vrijeme, a biti prijavljeni samo na pola radnog vremena.

No, da u Hrvatskoj postoji interes za radom umirovljenika potvrđuju i podaci HZMO-a, prema kojima je s krajem prošle godine 5138 umirovljenika radilo četiri sata dnevno.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.