Oko 130 osoba sa invaliditetom zaposleno u Leoniju

Izvor: RTS, 02.Jun.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 130 osoba sa invaliditetom zaposleno u "Leoniju"

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji se primenjuje od 2010. godine u mnogim preduzećima još se ne primenjuje. U zapošljavanju te kategorije radnika prednjače strane firme koje mogu da prilagode radna mesta mogućnostima zaposlenih. Nemačka kompanija "Leoni" već ima oko 130 zaposlenih osoba sa invaliditetom, a šansu da u niškim pogonima uskoro dođe do posla ima još tridesetak radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Do svoje dvadeset pete godine Bratislav Kostić bio je zdrav. Posle saobraćajne nesreće je u kolicima. Prelomni trenutak u oporavku bio je kada se posle dve godine vratio na posao.

"Neprocenjivo je to što osoba sa invaliditetom ima obavezu da može da izađe iz kuće, da radno vreme provede na poslu, da bude društveno i radno koristan", kaže Bratislav Kostić iz Udruženja paraplegičara u Nišu.
Većina osoba sa invaliditetom, međutim, nema priliku da se profesionalno ostvari. Marija je diplomirni psiholog, slepa od rođenja i bez posla iako bi, uprkos ivaliditetu, mogla uspešno da ga obavlja.
"Prvih nekoliko dana je potrebno slepim osobama da se naviknu na okruženje, da nauče put od posla do kuće, a kasnije sve to postaje jedna rutina i da to ne pada na teret poslodavca", ističe Marija Milanović iz Saveza slepih u Nišu.
Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, svaka firma sa više od dvadesetoro radnika u obavezi je da zaposli i osobe sa invaliditetom. To je, između ostalog, i zbog zabrane zapošljavanja najmanje zastupljeno u javnim ustanovama, dok u poštovanju zakonskih normi prednjače strane kompanije.
Aleksandar Rakić odnedavno radi u fabrici "Leoni".
"Sedeći je posao, tako da su napravili izbor i prilagođivanje zbog tog mog problema koji ja imam sa deformitetom", navodi Aleksadar Rakić, radnik u "Leoniju".
"Imamo i nova konkretna zapošljavanja kada pričamo o fabrici u Nišu, otprilike još osam pozicija je da kažem otvoreno. U fabrici u Malošištu oko 23-24", kaže Anica Divac iz komapnije "Leoni Srbija".
Procenjuje se da u Nišu i okolini ima oko 25.000 osoba sa invaliditetom, a oko dve trećine ih je bez posla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.