Ogroman asteroid se približio Zemlji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogroman asteroid se približio Zemlji

Asteroid veličine 2,6 kilometara prilibližio se Zemlji, a naučnici očekuju da će u naredna 24 sata, proći pored nje na razadaljini od 25 miliona kilometara, što je malo prema kosmičkim standardima, saopštila je NASA.

Nebeski objekat, nazvan asterorid 86666 (2000 FL10) predstavlja jedan od najvećih koji će u novijoj istoriji protleteti pored Zemlje.

On trenutno putuje svemirom, brzinom većom od 64.000 kilometara na sat, prenosi Raša tudej.

Tačna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veličina objekta nije poznata, ali bi prema procenama, širina mogla da bude oko 2,6 kilometara.

Stručnjaci kažu da je ta veličina dovoljna, da se smatra potencijalno opasnim objektom, jer ukoliko bi pogodio našu planetu, to bi bilo isto kao da više hiljada atomskih bombi eksplodira odjednom i koji bi mogao da ubije milione ljudi.

Veći su izgledi da bi nepoželjni gost mogao da udari u okean, nego u kopno, što bi moglo ogromne količine vode da pošalje u atmosferu i izazove ogroman cunami i ogromne poplave.

Sunčeva svetlost bi mogla biti blokirana godinama, oblacima prašine, prljavštine i vode, što bi prouzrokovalo veštačku zimu, pa bi mnoge vrste mogle da izumru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.