Ogrev drži cenu: Ugalj 100€, drvo 50€

Izvor: Mondo, 21.Avg.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogrev drži cenu: Ugalj 100€, drvo 50€

Iako letnje temperature još uveliko traju polako se približava sezona pravljenja zimnice i nabavke ogreva, koji i ove godine, mahom, drži istu cenu kao i prethodnih sezona.

Foto: Mondo/ Goran Sivački, ilustracija

Na stovarištima u Beogradu kažu da se pojačana tražnja za ugljem, drvetom i peletom očekuje krajem ovog i početkom narednog meseca.

Ranijih godina, ugalj se nabavljao od marta meseca pa do kraja godine, ali zadnjih godina, ova praksa se promenila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Kad deca pođu u školu, kad se kupe knjige, malo se spremi zimnica i tek onda će doći na red i ogrev", rekla je za Tanjug Smilja Čubrović, vlasnica jednog beogradskog stovarišta.

Cene uglja su, kaže, već nekoliko godina iste, a samo je poskupeo ugalj "banovići" iz BiH i to za 2,5 evra.

"Preračunato u dinare, to je još 400 dinara i na to treba dodati 20 odsto poreza i ostale dažbine", navodi Čuburović.

Niš: Jagma za ugljem, jurnjava taksijem

Tona "banovića" na stovarištu košta 14.000 dinara, ista količina sušenog uglja "kolubara" 12.430 dinara, dok je za ugalj iz Kovina potrebno izdvojiti 8.000 dinara.

Za ugalj iz Pljevalja treba dati 12.400 dinara dok za sirovi kolubarski ugalj cifra iznosi sedam hiljada dinara.

Srbija: Pale cene ogreva zbog visoke temperature

Međutim, na ove cene građanima ide još i trošak prevoza, koji u Beogradu zavisi od lokacije, a ide od 800 dinara za prevoz po toni u prvoj zoni do 1.350 dinara za prevoz u četvrtoj zoni, odnosno na udaljenosti do 50 kilometara.

Čubrović očekuje da će se na njenom stovarištu prodavati i ruski kameni ugalj čija će cena biti između 21.000 i 22.000 dinara po toni.

Na stovarištima koja prodaju i drva, kubni metar košta 6.100 dinara, a već isečena i spremna za upotrebu prodaju se za 6.500 dinara po kubiku. Pelet se ove sezone prodaje od 22.000 do 23.000 dinara po toni.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.