Ograničen rok za restrukturiranje

Izvor: B92, 08.Nov.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ograničen rok za restrukturiranje

Beograd -- Vlada Srbije je ograničila rok za restruktiriuranja preduzeća na 30. juni 2014, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić.

On je rekao da Vlada Srbije danas usvojila izmene i dopune Zakona o privatizaciji kojima se u jednoj tački ograničava postupak restruktiriranja na 30. juni 2014. godine.

Vlada time, kako je istakao Ljubić, želi da "stavi tačku na taj postupak", koji je počeo "još davne 2002. godine".

"Mora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se staviti tačka na taj deo priče i sve ovo što radi Mistarstvo finansija i privrede jeste da se ta preduzeća za godinu i po ponude na tržištu kroz neki postupak privatizacije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku postoji 171 preduzeće u restrukturiranju u kome radi oko 60.000 ljudi.

"Bitno je reći da ta preduzeća, pored direktnih subvencija koje dobijaju iz budžeta Srbije, imaju i veliki broj indirektnih subvencija, odnosno ne plaćajući poreze, doprinose, takse, gas, struju i sve ostalo generišu gubitak koji godišnje iznosi i preko 700 miliona evra", rekao je Ljubić.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede je napomenuo da je ograničavanje roka za restruktriranje na 30. juni 2014. i dodao da je to predvidjeno Akcionim planom koje su Ministarstvo finansija i privrede pripremili kao deo Fiskalne strategije 2013. do 2015. godine.

Prema rečima Ljubića, u narednih godinu i po dana to ministarstvo će se baviti načinom na koji će pojedinačna preduzeća u restruktiriranju biti privatizovana, odnosno da li će to biti kroz privatizaciju imovine, kroz stečaj, kroz unapred pripremljen program reorganizacije ili kroz prodaju kapitala.

"Ta preduzeća neće 30. juna 2014. nestati. Sa njih se samo skida zaštita od poverilaca. Preduzeća koja ne nadju kupca pronaći će svoju privatizaciju kroz neki drugi postupak, pre svega kroz prodaju imovine u stečaju", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Srbije ograničila rok za restrukturiranje preduzeća

Izvor: Blic, 08.Nov.2012

Vlada Srbije ogranicila je danas rok za restruktiriuranja preduzeća na 30. jun 2014, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić...On je agenciji Beta rekao da Vlada Srbije danas usvojila izmene i dopune Zakona o privatizaciji kojima se u jednoj tački ograničava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.