Odlučili: Uvode 2.500 CHF svima, bez obaveza

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučili: Uvode 2.500 CHF svima, bez obaveza

Ideja osnovnog dohotka, određene svote novca za sve građane bez ikakve obveze, sve je prihvaćenija.

Sada je i većina stanovnika švajcarskog sela Rheinau prihvatila eksperiment, piše Blumberg, prenosi Novac.hr.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Nemačkom dobiti džeparac od 2.570 švajcarskih franaka, bez ikakvih obaveza i pitanja šta će s tim novcem.

No, iako se to nama čini kao ogromna svota, u Švajcarskoj zapravo vredi vrlo malo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poređenja radi, blagajnica koje je tek počela da radi u švajcarskom gradu Bazel zarađuje oko 3.500 dolara.

Rheinau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sada se planira pokretanje kraudfanding kampanja za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.

Švajcarska je, inače, pre dve godine pokušala uvesti državnu stipendiju bez ikakvih uslova, ali ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svakom Švajcarcu džeparac od 2.570 franaka

Izvor: Danas, 11.Sep.2018

Ideja osnovnog dohotka, određene svote novca za sve građane bez ikakve obveze, sve je prihvaćenija, prenosi RTCG. Članak Svakom Švajcarcu džeparac od 2.570 franaka se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.