Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo plaćanje = štampanje para

Beograd -- Mera NBS o postepenom ukidanju odloženog plaćanja čekovima, apsolutno je korektna i antiinflatorna mera, kažu stručnjaci.

"Ta odluka Narodne banke je apsolutno ispravna i antiinflatorna, jer je ček na poček u stvari značio emisiju inflacije od strane stanovništva", rekao je saradnik Ekonomskog instituta, Stojan Stamenković, prilikom prezentacije biltena "Makroekonomske analize i trendovi".

"Ako neko argumentuje da čekove treba po svaku cenu zadržati, jer narod nema para, onda bi mnogo jednostavniji način bio da NBS štampa novac i podeli ga stanovništvu", rekao je Stamenković i dodao da iako to "zvuči malo ironično, na to se svodi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.