Odloženo odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 18:25

Odloženo odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hrvatski premijer izjavio je danas u Sarajevu da su Zagreb i Ljubljana odlučili da odlaganje otpada na Čerkezovcu (Trgovska gora) bude odloženo bar do 2028.

"Mi smo održali sastanak međudržavnog poverenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine čime na neki način relaksiramo ovu temu u javnosti BiH", kazao je Plenković.

On se, po dolasku u Sarajevo, sastavo sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Krišto (HDZ). Plenković je pohvalio rad Saveta ministara i istakao da međusobni ekonomski odnosi BiH i Hrvatske napreduju, ali da je njegov dolazak u Sarajevo iniciran procesom proširenja EU.

"Ono što je urađeno nedavno, treba da bude vodič za evropski put BiH. Želim ohrabriti oba doma da učine napore i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već godinu. Ukoliko se to dogodi, svima nama koji smo prijatelji BiH, biće puno lakše zagovarati donošenje odluka o BiH, nego ako se neki od tih zakona ne donesu", rekao je Plenković, preneo je sarajevski portal Kliks.

Govoreći o temama koje su Hrvatskoj primarne u odnosu na BiH, kazao je da bi poželjno bilo pojačati saradnju u oblasti migrantske politike.

"Želeo bih da podstaknem BiH da unapredimo saradnju u oblasti suzbijanja nezakonitih migracija. Nalazimo se na balkanskoj ruti, a pravo rešenje po pitanju migracija je na izvorištu. Nažalost je takvih izvorišta puno. Potrebna nam je značajnija kontrola granice, bolja saradnja na readmisiji te sklapanje sporazuma s Fronteksom, jer bi on mogao pomoći BiH", rekao je Plenković. On je apelovao na BiH da uskladi politike viznog režima s drugim zemljama sa regulativama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.