Izvor: KreditniCentar.rs, 23.Maj.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odliv stranih investicija

Iz naše zemlje se od početka godine odlilo oko 370 miliona evra stranih direktnih investicija. EBRD: Srbija ulazi u recesiju sa negativnim privrednim rastom od 0,1 odsto.

SRBIJA sve više grca pod teretom svojih dugova i, očito, ne može da pokrije rastući minus na svom tekućem računu. Prema podacima NBS, naša država nije bila u stanju da krajem prvog tromesečja ove godine popuni svoj deficit, jer je izgubila više stranog kapitala, nego što je dobila. Iz zemlje je izašlo >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << 371,6 miliona stranih direktnih investicija.
Devize su izneli strani ulagači 'Telekoma' koji su otkupili akcije, i to 380 miliona evra, dok je još jedan mobilni operater povukao deo kapitala u iznosu od 122,7 miliona evra. S druge strane, u Srbiju je ušlo samo 75,8 miliona evra iz inostranstva, i to od vrednosnih hartija, što je kada se uporedi sa prošlom godinom manje za gotovo 6,5 puta. Novac u Srbiju ulazi samo zaduživanjem. Tako je povučen kredit Evropske ivesticione banke od 97,2 miliona evra, a preduzeća su povećala svoje obaveze prema inokreditorima u iznosu od 126 miliona evra, dok su banke vratile 149,7 miliona evra zajma, a država 92 miliona evra.
 
CENA ODLAGANJA
- Dinar plaća cenu nevođenja ekonomske i finansijske politike - konstatuje za 'Novosti' privrednik Toplica Spasojević.
- Niko ne brine o ekonomiji zemlje i to, naravno, utiče na poverenje u lokalnu valutu. Sigurno je da ima i određenih političkih faktora koji utiču na slabljenje dinara, jer svi znamo kakvi su kapaciteti Vlade u odlasku. Pored toga, ozbiljne su i obaveze koju privreda i banke imaju prema inokreditorima, pa i njihov pojačan interes za kupovinu evra utiče na aktuelnu sliku na deviznom tržištu.
- Došlo je do pada investicija privatnog sektora za oko 1,6 odsto, a što je negativno uticalo na kretanje bruto društvenog proizvoda - navodi NBS. - Ove godine se očekuje privredni rast od 0,5 odsto. Procenjujemo da će pad ekonomske aktivnosti s početka godine biti nadoknađen oporavkom proizvodnje u crnoj metalurgiji i automobilskoj industriji.
Prognoze za ovu godinu Evropske banke za obnovu i razvoj su, pak, drugačije. Naime, ova investiciona banka smatra da će Srbija ući u recesiju, sa negativnim privrednim rastom od 0,1 odsto, što je najniži nivo u regionu jugoistočne Evrope. Kao glavne razloge za ovo stručnjaci EBRD navode prelivanje krize uz evrozone, visoku inflaciju i obustavljanje aranžmana sa MMF.
- 'Osvežena' predviđanja Evropske banke za obnovu i razvoj su bliža našoj realnoj ekonomskoj situaciji - smatra Ivan Nikolić, ekonomista. - Investicija je sve manje, a pokretanje proizvodnje u 'Fijatu' na koju država računa realna je tek početkom sledeće godine. Takođe je malo verovatno da će država uspeti brzo da nađe kupca za smederevsku 'Železaru'. Više ne možemo da se zadužujemo, da bismo pokrivali minus koji je odraz niske konkuretnosti naše ekonomije. Sve to ukazuje da nam je potreban ozbiljan zaokret i u fiskalnoj i monetarnoj sferi, koju bi trebalo da sprovede nova vlada.
 
DRŽAVA TROŠI
'Mršav' priliv kapitala od početka godine uticao je kako navodi Narodna banka Srbije i na slabljenje kursa. Država je nastavila da troši novac sa računa centralne banke i time doprinela održavanju visokog stepena dinarske likvidnosti i povećanoj tražnji deviza.
- Otkup efektivnog stranog novca manji je za trećinu u odnosu na poslednja tri meseca prošle godine, delom zbog smanjenog priliva doznaka iz inostranstva - navode u NBS.
- Iz meseca u mesec je padao dnevni promet na deviznom tržištu.
Izvor: novosti.rs

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.