Odlična godina za začinsku papriku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlična godina za začinsku papriku

Prerađivači kažu da će im odlična sirovina omogućiti proizvodnju kvalitetne začinske paprike. Kvalitet obezbeđuje izvoz. Zadovoljni i proizvođači organske začinske paprike.

Začinska paprika u našoj zemlji gaji se na oko 3 i po hiljade hektara i značajna je sirovina za prerađivačku industriju, a osim toga, važan je izvozni proizvod. U Vojvodini se najviše paprike proizvede i preradi na krajnjem severu pokrajine u naseljima Martonoš, Horgoš i Kanjiža.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U "Vitaminu" u Horgošu zadovoljni su ovogodišnjim kvalitetom roda. Od deset zadruga sa kojima sarađuju, otkupiće 500 vagona. Kod kooperanata je prosečan rod 8 tona po hektaru, a pod sistemima za navodnjavanje i više od 10. Direktorka "Vitamina", Veselinka Popović kaže da za njihovom začinskom paprikom, koja nosi oznaku "Najbolje iz Vojvodine", uz domaće, vlada sve veća zainteresovanost stranog tržišta, tako da pored tradicionalnog CEFTA tržišta, počeli su da izvoze i za Ukrajinu i Rusiju.

Kada izađe na evropsko tržište, naša začinska paprika u rinfuzi košta od 3 do 3,5 evra. Međutim, iako po ukusu, aromi i kvalitetu spada u najbolje, kupci se radije odlučuju za papriku iz Španije ili Kine, koja košta od jedan do dva evra, zahvaljujući izvoznim subvencijama. Dešava se i da kompanije koje pakuju začine, uvoze našu papriku i mešaju je sa stranom slabijeg kvaliteta, tako je popravljaju i skuplje prodaju.

Proizvođači zadovoljni prinosom i kvalitetom

Jedan od najpoznatijih organskih proizvođača u Srbiji je Josip Mamužić iz Ljutova kraj Subotice. Ovih dana završio je berbu začinske paprike. Zadovoljan je prinosom, ali i kvalitetom ovogodišnjeg roda. Organski sertifikat mu omogućuje duplo veću zaradu nego proizvođača u konvencionalnoj proizvodnji.

"Cena za kupca je oko 10 evra po kilogramu. Treba uzeti u obzir da je reč o ručnom radu, da se sa svake biljke skida peteljka, vizuelno se pregleda da svi plodovi budu 100 % zdravi. Mora da zadovolji agrobiološku i hemijsku analizu. Boja mora biti bar 130 - 140 asta. Očekujem da ove godine proizvedem oko 500 kilograma mlevene začinske paprike," kaže Mamužić.

Inače, kontrola organske proizvodnje začinske paprike je vrlo rigorozna. Evidentira se katastarski broj parcele, seme, rasađivanje i sam tok vegetacije. Meri se ulazna kilaža sirovine. Nakon dozrevanja paprika ide u sertifikovanu sušaru. Tamo se meri koliko je robe donešeno na sušenje i koliko je robe osušeno. Nakon mlevenja, dobijena kilaža se evidentira, i na osnovu tih podataka se izdaje sertifikat da je to organska paprika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.