Izvor: Blic, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zakon o staroj štednji

Odbijen zakon o staroj štednji

BEOGRAD - Poslanici Veća građana Savezne skupštine na jučerašnjem zasedanju usvojili su Zakon o deviznom poslovanju, ali ne i Zakon o deviznom poslovanju i regulisanju obaveza države po osnovu stare devizne štednje, za koji je guverner Dinkić rekao da je uslov i za isplatu štediša 'Dafiment banke'. Takođe nisu usvojene izmene i dopune Zakona o carinama.

Iako je guverner NBJ detaljno obrazlagao zbog čega je rok za isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u predlogu zakona o staroj deviznoj štednji pomeren sa 2011. na 2016. godinu, predstavnici DSS kritikovali su taj predlog, kao i to što štediše 'Jugoskandika' po ovom zakonu ne bi mogle biti obeštećene. Odbijanje predloga ovog zakona, kako su naveli predstavnici NBJ, onemogućava trgovinu obveznicama preko 10.000 maraka, što onemogućava brži priliv stranog kapitala.

Novi zakon o deviznom poslovanju, kako je obrazložio Mlađan Dinkić, guverner NBJ, omogućuje postizanje međunarodnog priznanja domaće valute, odnosno postizanje konvertibilnosti dinara u tekućim poslovima. Ovaj propis obezbeđuje i liberalizaciju deviznog poslovanja na taj način što nema ograničenja za kupovinu deviza radi održavanja devizne likvidnosti, devizni kurs se slobodno formira, a proširuju se mogućnosti deviznih kredita u zemlji. Konvertibilnost nacionalne valute znači da se ukidaju sve zabrane prenošenja deviza sa računa građana u inostranstvo, s tim što je za sume preko 5.000 evra potrebno dostaviti potvrde da se radi o troškovima radi izdržavanja porodice. Jedina ograničenja su da naši građani sa dinarima neće moći u inostranstvu kupovati kapitalna dobra, ulagati u investicione fondove i uzimati kredite. Slobodno je unošenje u zemlju efektivnog stranog novca, platnih kartica i čekova koji glase na stranu valutu, kao i iznošenje platnih kartica u inostranstvo. NBJ posebnim propisima određivaće iznos dinara koje građani mogu izneti iz zemlje i uneti u zemlju, kao i uslove pod kojima ovlašćena banka može iznositi dinare iz zemlje.

Juče je usvojen i Predlog zakona o regulisanju odnosa između SRJ i pravnih lica i banaka sa teritorije SRJ koje su prvobitni dužnici ili garanti prema poveriocima Pariskog i Londonskog kluba. Ovaj zakon predviđa da Narodna banka preuzima dugove banaka prema ovim kreditorima, a zauzvrat postaje vlasnik akcija tih banaka u tom istom iznosu. Posebnim amandmanom NBJ je regulisala da će potraživanje tih banaka od preduzeća naplaćivati prema istim ili čak prema povoljnijim uslovima nego što je država dobila od Pariskog kluba ili što će dobiti od Londonskog kluba kreditora.

M.V. Preko granice sa 2.000 evra?

NBJ će posebnom odlukom propisivati i iznos efektivnog stranog novca i čekova koje će naši građani moći izneti u inostranstvo, a prema dosadašnjim najavama, to ograničenje će biti do 2.000 evra. Očekuje se da će ova odluka biti donesena odmah po stupanju novog deviznog zakona na snagu. Neka idu kod Koštunice

Guverner Dinkić se Dafininim štedišama obratio preko novinara uz poruku da za rešenje svog problema idu u Republičku skupštinu ili Vladu, a najbolje bi im bilo da odu kod predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, čiji su poslanici i oborili zakon. Dinkić je rekao da NBJ neće davati nove predloge.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.