Od uzgajanja prepelica zarada 400 evra mesečno

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od uzgajanja prepelica zarada 400 evra mesečno

I pored početnog ulaganja u kaveze i opremu uzgoj prepelica može da bude osnovni ili dodatni posao.

U Srbiji nema mnogo farmi japanskih prepelica, koje posle 45 dana počinju da nose jaja, a za mesec dana može da se zaradi oko 400 evra. Stefan Nešić je ove prepelice u početku gajio samo iz zadovoljstva i kao izvor dodatne zarade. A onda je ostao bez posla. Stavio je na papir sve troškove i uvideo da se, uz mala početna ulaganja i mali utrošak hrane, ovaj hobi isplati >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i da od njega može da živi. Od 2015. obezbedio je i uselio prvo matično jato od 120 prepelica.

Prepelice jedu koncentrat za koke nosilje, i to im je glavna hrana, ali osim toga se u ishranu ubacuje sveže voće, povrće, a leti i sveža detelina.

Izuzetno su plodne i nakon 45 dana počinju da nose jaja. Posebno je važno da u kavezu bude i muških i ženskih jedinki. Ako nisu oplođena, jaja gube svoje lekovito svojstvo, pa se više ne koriste kao lek.

Ulaganje u farmu, opremu, kaveze i prostoriju su mala, a kako kaže Nešić, i to je samo jednom, na početku.

Što se hrane tiče, prepelica pojede 30 grama dnevno, a 200 prepelica – 6 kilograma dnevno. Na 200 jaja dnevno – 6.000 jaja mesečno – kada se oduzmu troškovi bude plata od 400 evra, objašnjava on.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.