Od plate nema ni za tanjir

Izvor: Večernje novosti, 15.Mar.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od plate nema ni za tanjir

TROŠKOVI prosečnog domaćinstva u našoj zemlji, rastu daleko brže od mesečnih primanja! Prema poslednjim merenjima, tročlana porodica „raspolaže“ sa skoro 52.000 dinara i u startu joj nedostaje minimum 10.000 dinara da podmiri osnovne izdatke za hranu i komunalije. Statistika je izračunala da je za kupovinu hrane, troškove komunalija, zdravstvenih, transportnih usluga, u ukupnoj potrošnji domaćinstva u Srbiji u zadnjem kvartalu prošle godine bilo potrebno 49.907 dinara. Tako prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << statistici, od ukupnih primanja porodicama čak i sa strane „preostane“ gotovo 1.000 dinara. Najveća stavka i dalje su hrana i piće koji prosečno iznose 43,9 odsto. U pojedinim delovima Srbije, međutim, u tanjir ode najmanje polovina prosečnih primanja domaćinstva. Visok udeo u izdacima za hranu, koji zavisno od regiona varira od 39 do 49 odsto mesečne zarade, sada beleži skok od oko dva odsto, objašnjava se značajnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Tako u zapadnoj Srbiji i Šumadiji za hranu i piće odlazi 39,4 odsto izdataka, u Vojvodini 43,5 odsto, a u južnoj Srbiji čak 49,7 odsto. Na stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva u Vojvodini su domaćinstva trošila 15,7 odsto ukupnih izdataka, u centralnoj Srbiji 19,7 odsto, a u Beogradu 16,2 odsto. Prosečna plata, koja iznosi oko 40.000 dinara, vredi sve manje. O tolikom proseku u kovertama, međutim, u našoj zemlji sanja gotovo dve trećine zaposlenih.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Prosečna plata ne podmiruje ni osnovne troškove

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2013, 00:23

Troškovi prosečnog domaćinstva u Srbiji rastu daleko brže od mesečnih primanja. Prema poslednjim merenjima, tročlana porodica raspolaže sa skoro 52.000 dinara i u startu joj nedostaje minimum 10.000 dinara da podmiri osnovne izdatke za hranu i komunalije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.