Od nedelje i uslovi ruskog kredita

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od nedelje i uslovi ruskog kredita

Beograd -- Detalji o ruskom kreditu Srbiji biće poznati do kraja sledeće sedmice, rečeno je u Ministarstvu finansija Srbije.

Dok srpski mediji razmatraju gde će se kredit potrošiti, ruski mediji pričaju o milijardi evra kredita

Delegacije Srbije i Rusije postigle su dogovor o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu. Tom prilikom je rečeno da će 200 miliona dolara od ukupne sume biti namenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžetu Srbije. Prema ranijim informacijama, preostali deo kredita namenjen je za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović kaže da će krajem oktobra na sastanku mešovite rusko-srpske Radne grupe u Moskvi predstavnici ruske vlade dostaviti predlog o uslovima odobravanja kredita od milijardu dolara.

Ćirović, koji je predsednik Radne grupe za zajedničku saradnju u oblastima finansija, investicija, privrede i energetike izmedju Srbije i Rusije, naglasio je da Srbija neće po svaku cenu uzeti najavljenih oko 200 miliona dolara iz tog zajma, za jačanje budžeta, ukoliko oceni da su uslovi kredita nepovoljni, ili će zatražiti manju od te sume.

On nije mogao da iznese nikakve finansijske uslove kredita, jer se oni još ne znaju, a očekuje se da ruska strana dostavi indikativne predloge koji bi bili razmotreni u Beogradu, pre sastanka mešovite Radne grupe u Moskvi.

Kada je reč o drugom delu zajma, od oko 800 miliona dolara, Ćirović je rekao da će biti razmotreno finansiranje nekoliko infrastrukturnih projekata, koji će biti jednim delom vezanim za železnički deo, a drugim delom za izgradnju Koridora 10.

Odgovarajući na pitanje koji bi infrastrukturni projekti mogli da budu uzeti u razmatranje, Ćirović je naveo da su "u igri" železnička stanica Prokop u Beogradu, rekonstrukcija pruge Beograd-Bar i deo železničke infrastrukture na potezu Valjevo-Loznica, pozivajući se na informacije koje je dobio iz Ministarstva infrastrukture. On smatra da će u tu grupu projekata, zasad, neće ući izgradnja beogradskog metroa.

Za korišćenje ruskog zajma biće predložen projekat izgradnje severnog dela Koridora 10, od Novog Sada ka Horgošu i, možda, jednim delom obilaznica oko Beograda, od Orlovače do Bubanj Potoka, rekao je Ćirović. "To je širi spisak projekata i nisam siguran da će svi oni ući u okvire finansiranja i da će svi oni moći da se finansiraju iz ovog aranžmana, ali mislim da će neki od njih biti u okviru ovih 800 miliona dolara o kojima govorimo", naveo je on.

Na pitanje da li je najavljeni kredit izražen u evrima ili dolarima, Ćirović je odgovorio da se oficijelno radi o milijardu dolara, mada je on lično dobio uveravanje "da bi to moglo da bude i više i da bi zapravo mogli, eventualno, da računamo i na milijardu evra".

Srpski mediji: MIlijardu dolara

„Pregovori o davanju ruskog kredita Srbiji nastavljaju se i odvijaju se u pozitivnom tonu”, kaže portparol ruskog predsednika Natalija Timakova i dodaje da „trenutno srpska strana formuliše spisak projekata koji bi mogli biti osnova za davanje kredita". Prema njenim rečima, to je uobičajena procedura u donošenju odluke o davanju kredita drugoj državi. Timakova je kazala i da se konkretan iznos kredita "nalazi u procesu razmatranja".

Novosti pišu da će Srbija, u narednih šest meseci, moći da počne da koristi deo ruskih kredita od milijardu dolara. Tačna struktura tranši biće utvrđena u tehničkim pregovorima srpske i ruske strane. Dužina otplate kredita biće, kako nam je rečeno, na nivou one koju Ruska Federacija inače odobrava, dok će kamata na pozajmice biti vrlo povoljna - nešto viša od one koju raznim državama odobravaju međunarodne finansijske institucije, kao što su MMF i Svetska banka.

Radovi na beogradskom železničkom čvoru, u čijem je sastavu i stanica ”Beograd - Centar” u Prokopu, biće nastavljeni zahvaljujući kreditu Ruske Federacije Železnicama od 200 miliona evra. Nova železnička stanica mogla bi da bude završena za tri godine.

Na predlog ”Železnica Srbije”, 110 miliona evra bilo bi iskorišćeno za završetak železničke stanice u Prokopu, 26 miliona bilo bi namenjeno za izgradnju tehničko-putničkih stanica Zemun i Kijevo, 30 miliona za robno-transportni centar u Makišu i 34 miliona evra za izgradnju petnaest kilometara nove, dvokolosečne pruge od Beograda prema Pančevu.

"U ovom trenutku Železnice Srbije još uvek nemaju određeni ugovor koji to reguliše. Ali, na osnovu zajednički utvđenog stava Železnica Srbije i Ministarstva za infrastrukturu, protokola koji je potpisan sa predstvanicima Ruske Federacije očekujemo da će ovaj iznos biti opredeljen za završetak železničkog čvora, i da će sredstva što pre biti operativna, i stavljena na raspolaganja”, kaže Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije.

Ruski mediji: Milijardu, ali evra

Rudki mediji, govoreći o dogovoru Rusije i Srbije o kreditnom aranžmanu, pominju sumu od milijardu evra a ne dolara kako se to tvrdi sa srpske strane. Tako list Gazeta navodi da će ruski kredit Srbiji uskoro biti operativan i poziva se na izjavu kopredsednika međuvladine komisije sa ruske strane Sergeja Šojgua da će u najskorije vreme Moskva doneti odluku o odobravanju Srbiji kredita u vrednosti od milijardu evra.

List pretpostavlja se da će oko 350 miliona evra Srbija iskoristiti za pokriće budžetskog deficita, dok bi ostali deo kredita mogla da upotrebi za finansiranje infrastrukturnih radova, uključjući beogradski metro i putnu mreže, sa učešćem ruskih firmi. Najveći deo tog kredita mogao bi da se dostavi Srbiji još u toku ove godine, ukazuje Gazeta i navodi da nije isključeno da deo kredita Srbiji odobre ruske banke, uz odgovarajuće garancije vlada dve zemlje.

Šoškić: Dobar posao za Srbiju

Član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Dejan Šoškić kaže da je dobijanje kredita od Rusije vrednog milijardu dolara dobar posao za Srbiju, i da će on biti značajna podrška budžetu i privrednoj aktivnosti.

"Moguće je dobiti kredite pod različitim uslovima: neki su tržišni i oni su po pravilu nepovoljniji, a krediti koji se dobijaju od nekih država, uključujući Rusiju, su po pravilu povoljniji", izjavio je Šoškić.

On je ocenio da će ruska strana verovatno insistirati na tome da se novac potroši u saradnji sa ruskim preduzećima, odnosno uz angažovanje kompanija iz te zemlje pri realizaciji projekata koji će biti finansirani kreditom.

"Trebalo bi otvoriti prostor i za aktivnosti domaćih preduzeća u domenu infrastrukture i drugim domenima za koje se smatra da će srednjoročno i dugoročno podići ekonomski potencijal zemlje", rekao je Šoškić. Ulaganje u proizvodne potencijale bi, prema njegovim rečima, olakšalo vraćanje kredita po izlasku iz ekonomske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor o kreditu, 200 miliona dolara za budžet

Izvor: EMportal, 20.Okt.2009, 20:50

Delegacije Srbije i Rusije postigle su dogovor o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara, rečeno je danas agenciji Beta u krugovima srpske delegacije.

Nastavak na EMportal...

Ruski kredit, velika podrška srpskom budžetu

Izvor: RTS, 21.Okt.2009

Kredit od milijardu dolara Srbiji od strane Rusije, značajna podrška republičkom budžetu, rekao član Vladinog ekonomskog saveta Dejan Šoškić gostujući u Jutarnjem dnevniku. Rusija će verovatno zahtevati da se novac potroši u saradnji sa ruskim kompanijama, dodao Šoškić...Najviše pažnje...

Nastavak na RTS...

O detaljima ruskog kredita sledeće sedmice

Izvor: S media, 21.Okt.2009

Detalji o ruskom kreditu Srbiji biće poznati do kraja sledeće sedmice, rečeno je u Ministarstvu finansija Srbije. ..Kako su naveli, predstavnici Minstarstva finansija zaduženi za realizaciju kreditnog aranžmana trebalo bi da otputuju u Moskvu, kako bi razgovarali o detaljima kredita sa predstavnicima...

Nastavak na S media...

Detalji o ruskom kreditu sledeće sedmice

Izvor: NaDlanu.com, 21.Okt.2009

BEOGRAD, 21. oktobra 2009. (Beta) - Detalji o ruskom kreditu Srbiji biće poznati do kraja sledeće sedmice, rečeno je u sredu agenciji Beta u Ministarstvu finansija Srbije. Kako su naveli, predstavnici Minstarstva finansija zaduženi za realizaciju kreditnog aranžmana trebalo bi da otputuju u Moskvu,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ruski kredit do kraja godine

Izvor: RTS, 22.Okt.2009, 10:13

Novac od ruskog kredita stiže do kraja godine uz najpovoljnije kamate i bez uslovljavanja. Prva ulaganja u autoput i železnicu. Srpska delegacija narednih dana u Moskvi zbog dogovora o konkretnim uslovima korišćenja milijardu dolara, saznaje RTS...Najveći ekonomski rezultat posete prvog čoveka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.