Od danas stižu veći računi

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 09:15

Od danas stižu veći računi

Od danas poskupljuju cigarete, a takođe kreće i novi način plaćanja Infostana.

Prilikom uplate računa za Infostan građani će od 1. jula plaćati proviziju, a odluka o tome doneta je na osnovu Odluke usvojene na sednici Skupštine grada Beograda 13. aprila ove godine.

Bankarska naknada za uplate putem platforme eSanduče će iznositi 50 dinara po transakciji, bez obzira na iznos uplate, navodi se u obaveštenju JKP Infostan.

Građani su do sada plaćali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << račune za Infostan bez provizije, jer ih je subvencionisao Grad Beograd, a od 1. jula će morati sami da plaćaju tu proviziju na šalteru pošte ili banke.

Pružaoci platnih usluga će iste tarifirati i naplaćivati pri prijemu uplata, u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Infostan je početkom juna obavestio građane o izmeni Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji Beograda kao i da je ona objavljena u Službenom listu grada Beograda broj 23/23 od 13. aprila.

"S obzirom na navedeno, obaveštavamo vas da JКP Infostan tehnologije počev od 1. jula nema pravni osnov za pokrivanje troškova naplate naknade komunalnih usluga na osnovu jedinstvene uplatnice. Istu će naplaćivati pružaoci platnih usluga pri prijemu uplata u skladu sa svojom tarifom naknada za usluge fizičkim licima", naveo je Infostan.

Više cene cigareta za oko 10 dinara

Građane Srbije od 1. jula očekuje poskupljenje cigareta i tečnosti za punjenje e-cigareta, zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje.

Akcizni kalendar je usvojen krajem 2020. godine i po njemu se svakog januara i jula, uvećavaju cene cigareta po paklici zbog uvećanja specifične akcize koja raste svakih šest meseci do 1. jula 2025. za po 1,5 dinara po paklici.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena, a na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači povećavaju cenu cigareta po paklici za oko 10 dinara.

Ovo povećanje cena je iz razloga kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. predviđeno je da se uvećavaju i akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta, pa se od jula očekuje i njihovo poskupljenje.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju svakog januara i jula automatski, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas poskupljuju cigarete! Pakla i do 610 dinara, više cene i za elektronske cigarete, a od ovog datuma ćemo "duvan" PLAĆATI KAO NEMCI

Izvor: Blic, 01.Jul.2023

Od danas, 1. jula, sve pušače u Srbiji očekuje novo poskupljenje pakli cigareta. Razlog ovog kao i svakog sledećeg poskupljenja je akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara...

Nastavak na Blic...

NOVI NAČIN PLAĆANJA INFOSTANA OD 1. JULA! Evo koje dodatne troškove će građani morati da plaćaju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023

Pružaoci platnih usluga će iste tarifirati i naplaćivati pri prijemu uplata, u skladu sa svojom poslovnom politikom...Prilikom plaćanja računa za Infostan, građani Srbije će od danas, 1. jula, morati i da pokriju trošak provizije, što će račune podići za 50 dinara, bez obzira od iznosa uplate....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.