Izvor: B92, 01.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas nove mere NBS

Beograd -- Od danas važe nove mere Narodne banke koje će pogoditi građane pod kreditima, ali to se ipak neće odnositi na stare dužnike.

Tako se, prema novoj meri, i dozvoljeni minus uračunava u kreditno zaduženje. Banke su najavile da će u maksimalno opterećenje plate od 30 odsto (50 odsto ako je reč o stambenim kreditima) uračunavati i pet odsto dozvoljenog minusa.

Građani koji već imaju stambeni kredit mesečnu zaradu moći će da opterete ratom za kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 50 odsto. Ukoliko klijentima zbir rata za kredite i pet odsto od ukupnog dozvoljenog minusa premašuje 30 odsto, odnosno 50 odsto od mesečne zarade za stambeni kredit, dozvoljeni minus neće im biti ukinut do isteka tih kredita.

Nove mere se neće odnositi na stare dužnike. Na njih će početi da se primenjuju po isteku dozvoljenih minusa po tekućem računu ili kada budu podizali nove kredite. To znači da, ako dozvoljeni minus važi do kraja godine, do tada se i koristi, po uslovima koje su u aktuelnom ugovoru s bankom.

Goran Kostić iz Erste banke izjavio je za Jutarnji dnevnik Radija B92 da je građanima, zbog visokih kamatnih stopa, bolje da se ubuduće odreknu dela dozvoljenog minusa i objasnio kako će funkcionisati nove mere Narodne banke Srbije.

"Moraćemo da uzmemo digitron u ruke i da izračunamo šta nas očekuje. Ako imate platu od 30.000 dinara, do sada ste mogli da koristite 30 odsto, odnosno 9.000 dinara za ostale vrste zajmova ili 15.000 dinara za stambeni zajam. Sada i ovih pet odsto ulazi, znači 1.500 dinara, i smanjuje nam kreditnu sposobnost, pa imamo raspoloživih 7.500 dinara", objašnjava Kostić.

Opširnije o ovoj temi čitajte i u ekonomskoj rubrici B92.biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.