Od bugarskih milona Srbija u minusu

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od bugarskih milona Srbija u minusu

Beograd -- Iako su Bugari investirali više od 100 miliona evra u Srbiju, svako četvrto preduzeće u njihovom vlasništvu je propalo. Biznismen Kovački uništio je 10 firmi.

Bugari su, posle Hrvata, najčešći investitori iz regiona koji ulažu kod nas. Međutim, saradnja sa njima Srbiji je donela i dosta problema.

Ulagači iz Bugarske su kupili čak 28 firmi, od 2005. do danas ulošili su blizu 100 miliona. Sa druge strane neke investicije su se izjalovile.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema podacima Privredne komore Srbije od 2002. do 2004. godine uložili su u Srbiju 10,1 miliona dolara,

Najbolja investiciona godina bila je 2006. godina kada je u Srbiju iz Bugarske pristiglo 62,3 miliona evra.

"Bugarski investitori su među retkima koji hvale investicionu klimu u Srbiji. Kupovali su, gotovo, sve - od medija do rudnika. „Medija svjat" je kupila kruševački nedeljnik „Pobedu" i „Srbijanku" iz Valjeva dok je „Kaolin Senovo" postao vlasnik Rudnika nemetala iz Valjeva. Sa druge strane mnoge od bugarskih akvizicija su se pokazale kao propast za radnike i proizvodnju", kaže analitičar Miodrag Stanić iz MIC Grupe.

Svaka četvrta privatizacija u Srbiji koju su realizovale bugarske kompanije pokazala se, međutim, kao loša.

"U više od 25 odsto slučajeva pokazalo se da se bugarski kupci nisu držali potpisanog ugovora", objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

Prema podacima domaćih institucija najviše radnika u „crno je zavio" poznati tajkun Hristo Kovački jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu, koji iza sebe ima više od 10 uništenih srpskih kompanija.

Kompanija „Bulcvat" Hrista Kovačkog kupila je „Hemijsku industriju Nevena" za 181 milion dinara. U trenutku privatizacije ovde je radilo, gotovo 600 radnika, duplo više nego sada.

Mada su Bugari do sada kupili ukupno gotovo 30 kompanija u Srbiji, jedina srpska investicija u ovoj zemlji je kupovina lanca marketa „Pikadili" od strane „Delte". U Srbiji posluje i više od dvadesetak firmi sa bugarskim i mešovitim kapitalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.