Od Preljine do Požege za pola milijarde $

Izvor: Večernje novosti, 09.Nov.2017, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Preljine do Požege za pola milijarde $

Vlada usvojila zaključak o finansiranju deonice na Koridoru 11. Izgradiće se 30,9 kilometara auto-puta. Rok 36 meseci PROJEKTOVANjE i izgradnja dela auto-puta od Preljine do Požege koštaće 523,5 miliona dolara, odnosno oko 450 miliona evra. Vlada Srbije je danas usvojila zaključak za komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji ove deonice na Koridoru 11. Njega su potpisali javno preduzeće "Putevi Srbije" i kineska kompanija China Communications >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Construction Company Ltd. Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije. Posebna specifičnost ovog komercijalnog ugovora vezana je za njegovo stupanje na snagu. Ugovor će postati efektivan stupanjem na snagu Ugovora o finansiranju projekta kroz odobravanje Republici Srbiji dugoročnog kredita od kineske Eksport-Import banke. PROČITAJTE JOŠ: Koridor ide preko Golije i Peštera Usluge i radovi se odnose na izgradnju 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu sa pripadajućim inženjerskim objektima, petljama, tunelima i mostovima. Karakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren, jer će gotovo trećinu trase činiti mostovi i tuneli. Cilj potpisivanja komercijalnog ugovora je definisanje načina finansiranja izgradnje ovog dela auto-puta, kako bi se omogućio kompletan završetak projekta "Beograd - Južni Jadran", ukupne dužine 258 kilometara. Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu "Beograd - Južni Jadran", potpisan je u Pekingu, tokom održavanja Foruma "Pojas i put" u maju ove godine. TUNELI I MOSTOVI DEO auto-puta od Preljine do Požege je podeljen u tri sektora. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave ima 8,27 kilometara. Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara. Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara, a na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Odobreno: Preljina-Požega 450 mil.€, fale još pare

Izvor: B92, 10.Nov.2017, 09:50

Beograd -- Projektovanje i izgradnja dela auto-puta od Preljine do Požege koštaće 523,5 miliona dolara, odnosno oko 450 miliona evra...Vlada Srbije je usvojila zaključak za komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji ove deonice na Koridoru 11. Njega su potpisali javno preduzeće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.