Od Beograda do Užica za sat i po

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Beograda do Užica za sat i po

Beograd -- Novi ministar saobraćaja Aleksnadar Antić izjavio je za RTS da će svi auto-putevi koji se trenutno rade na koridorima biti završeni do 2016. godine.

Poput svog prethodnika i stranačkog kolege Milutina Mrkonjića, i Aleksandar Antić daje rokove - obećava da će svi auto-putevi koji se trenutno grade na koridorima biti završeni do kraja mandata Vlade Srbije.

"Ukoliko ova vlada bude izdržala do kraja mandata, građani će na Koridoru 11 imati završen autoput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim će će od Beograda do Užica, na primer, stizati za sat i po", dvostruko brže nego sada, rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a i precizirao da do 2016. očekuje "autoput bar do Čačka".

"Veliki sam optimista, ukoliko budemo izgurali sav mandat građani će moći da se voze na svim auto putevima na koridorima koji se u ovom trenutku rade", kazao je Antić, ocenivši da će se građani Srbije i stranci "voziti korektnim, ozbiljnim i dobro izgrađenim putevima".

Govoreći o Koridoru 10, kao najznačajnijem putnom pravcu koji će nas povezati sa Evropom, Antić je istakao da sada "imamo završen pun profil autoputa od Subotice do mosta Beška i radove koji se odvijaju na svim preostalim najvažnijim deonicama".

On je podsetio da austrijska "Alpina" na tom putnom pravcu radi deonicu Pirot-Dimitrovgrad i rehabilitaciju starog mosta Beška i ocenio da su, nakon njenog stečaja, mogućne dve alternative.

"Ako idemo na novo ugovaranje izvođača, taj postupak će da nas uspori šest do devet meseci. Nažalost, na deonici Pirot-Dimitrovgrad ćemo izgleda morati da idemo na novi tender jer je tu investitor Svetska banka i ona, po svemu sudeći, neće dozvoliti da taj posao preugovaramo sa podizvođačima", rekao je Antić.

Kad je u pitanju most Beška, on je najavio da će se sa beogradskom "Mostogradnjom" uskoro pregovarati o tome da, kao zvanični podizvođač, "završi taj posao pod istim uslovima, što bi značajno ubrzalo stvari".

"U tom slučaju, mogli bismo do kraja godine da imamo rehabilitovan most Beška u dve trake, znači u punom profilu", rekao je Antić.

On je naveo i da je najveći problem na Koridoru 10 put od Niša ka Makedoniji, odnosno deo oko Grdeličke klisure, pošto je taj deo terena "specifičan i tehničko-tehnološki zahtevan".

Novi ministar je rekao i da su Železnice Srbije ogroman sistem, koji je ekonomski oslabljen i koji očekuje modernizacija i restrukturiranje.

"Predložićemo da se iz sadašnje železnice naprave četiri kompanije - za putnički saobraćaj, za teretni, za infrastrukturu i za upravljanje imovinom", rekao je on.

Antić je rekao da se za to preduzeće od 22 milijarde dinara, koliko je pripalo Ministarstvu iz budžeta, na Železnice izdvajala polovina sredstava. Istakao je da se "već dosta radi na modernizaciji pruga".

"Ima nekih sredstava iz evropskih fondova, a najznačajnija stavka je ruski kredit od 800 miliona dolara, koji je ceo predviđen za železnicu, pre svega za modernizaciju infrastrukture. Moramo ga što pre aktivirati vezano za prugu Beograd-Pančevo, koja funkcioniše na jednom koloseku", rekao je Antić.

On je izrazio zadovoljstvo što je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz preuzela upravljanje srpskom nacionalnom avio-kompanijom Jat i ocenio da su sve strukture u aviobiznisu "sada na stabilnijim nogama".

Antić, koji je pre preuzimanja ministarske funkcije bio predsednik Skupštine grada Beograda, nije želo da komntariše ko bi mogao da dođe na to mesto.

"Sada se otvaraju razne opcije, ali moram da istaknem da zvaničnih razgovora na tu temu nije bilo", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od Beograda do Užica za sat i po

Izvor: B92, 06.Sep.2013

Beograd -- Novi ministar saobraćaja Aleksnadar Antić izjavio je za RTS da će svi auto-putevi koji se trenutno rade na koridorima biti završeni do 2016. godine...Poput svog prethodnika i stranačkog kolege Milutina Mrkonjića, i Aleksandar Antić daje rokove - obećava da će svi auto-putevi koji...

Nastavak na B92...

Ambiciozno (da li realno?): Do 2016. biće završeni svi putevi

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2013

Novi ministar saobraćaja Aleksandar Antić kaže da je veliki optimista. Vrlo je i ambiciozan, a videćemo koliko je to sve realno. Naime, tvrdi da će svi auto putevi koji se trenutno rade na koridorima biti završeni do 2016. godine, odnosno do kraja mandata Vlade Srbije..."Veliki sam optimista, ukoliko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.