Izvor: Politika, 07.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Batajnice do Golubinaca 160 kilometara na sat

„Železnice Srbije” potpisale ugovore vredne 23,4 miliona evra za rekonstrukciju ove deonice magistralne pruge do maja 2009. godine

Javno preduzeće „Železnice Srbije” potpisalo je juče sa kompanijama „Por”, „Simens”, „Jugotrejd” i „Dalekovod” ugovore o modernizaciji pruge Batajnica–Golubinci, čija je ukupna vrednosti 23,4 miliona evra.

Ugovore za izvođenje građevinskih radova i za nabavku materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i opreme sa predstavnicima ove četiri firme potpisao je zamenik generalnog direktora „Železnica Srbije” Miroljub Jevtić.

Austrijska firma „Por” izvodiće građevinske radove na pruzi Batajnica–Golubinci ukupne vrednosti 19,4 miliona evra, dok će nemački „Simens”, „Dalekovod” iz Zagreba i „Jugotrejd” iz Beograda isporučivati opremu i materijal u vrednosti od četiri miliona evra.

Jevtić je nakon potpisivanja ugovora kazao da će nakon završetka modernizacije pruga Batajnica–Golubinci biti prva u Srbiji osposobljena za brzine od 160 kilometara na sat.

On je naglasio da je do sada najveća brzina na srpskim prugama i to samo na oko dva odsto mreže bila 120 kilometara na sat. „Potpisivanjem jučerašnjeg ugovora koji finansira Evropska investiciona banka (EIB) finalizira se formalni deo prve etape rekonstrukcije ְ’Železnice Srbije dva’”, kazao je Jevtić.

On je dodao da je pruga od Batajnice do Golubinaca deonica pruge od Beograda do Šida, koja je na panevropskom Koridoru 10 za čiju je modernizaciju EIB odobrila „Železnicama Srbije” kredit od 80 miliona evra. „Od tih sredstava planiran je kompletan remont 93 kilometra pruge na Koridoru 10 i to na deonicama Ćele-kula–Staničenje na pruzi Niš–Dimitrovgrad, Batajnica–Golubinci između Beograda i Šida i Gilje–Ćuprija–Paraćin na magistrali Beograd–Niš”, kazao je Jevtić.

„Železnice Srbije” polovinom oktobra zvanično su počele da realizuju projekat rekonstrukcije i modernizacije deonice pruge Batajnica–Golubinci, a predviđeno je, kako su tada kazali u tom javnom preduzeću, da će radovi trajati oko 210 dana, odnosno da bi trebaloda budu gotovi do maja 2009. godine.

Vlada Srbije postavila je juče za novog generalnog direktora „Železnica Srbije” Milovana Markovića, poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije. Tu funkciju je od marta 2004. godine do juče obavljao Milanko Šarančić.

Beta

[objavljeno: 08/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.