Od BG do Sofije za 3h, ko krši propise i brže

Izvor: B92, 21.Jun.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od BG do Sofije za 3h, ko krši propise i brže"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, a dominirale su ekonomske teme.

Vučić je posle sastanka istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je preneo da je sa Radevom razgovarao o sukobima u prošlosti i kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na najbolji način prevazići prošlost. “Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevazidje, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti”, objasnio je on.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji. Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu evra. U poslednjih pet godina, kako je rekao, beleži se veoma dinamičan rast, a samo u odnosu na 2006. rast je iznosio čak 53 odsto.

Ukazao je da postoji i značajan rast uvoza i izvoza, i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posećuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje. To je, kako je ocenio, važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi.

Naglasio je da je bilo reči i o energetskim temama, o gasovodu Niš-Dimitrovgrad.

Sutra, kako je najavio, obići će zajedno završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10. "Kada se on završi, između Beograda i Sofije biće potrebno svega tri sata vožnje, a oni koji krše propise moći će da stignu i mnogo brže", rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju važna i modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu za podršku Bugarske evropskom putu Srbije.

Zahvalio se Radevu i što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže oko Kosova. “Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije mora biti saslušani”, naglasio je Vučić.

Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji. S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

“Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent izmedju naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.