Od 7.30h i zbog klime i geografije

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 7.30h i zbog klime i geografije

Beograd -- Pojačanjem discipline u sopstvenom dvorištu, Vlada je odlučna da racionalizuje javni sektor.

Resorni ministar Aleksandar Vulin zaposlenima poručuje da će razumeti eventualne proteste ali da problem time neće biti rešen.

"Postoje stvari koje smo nekritički prihvatili iz velikog sveta. Jedan od njih je radno vreme od 9 do 5 znate u tim delovima sveta dan malo duže traje i klimatski uslovi su drugačiji. Geografija je drugačija. Ovo je radno vreme koje odgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << našem podneblju"

Ovako ministar zadužen za radnička pitanja objašnjava odluku Vlade da radno vreme državnih službi pomeri na pola 8. To znači da građani više neće morati da uzimaju slobodan dan kako bi završili neke administrativne obaveze, a Vulin veruje da će se državni službenici vremenom navići da ranije ustaju.

"Verujem da će nam baš to radno vreme do pola 4 omogućiti da provedemo malo više vremena sa svojom porodicom, da se vratimo onoj instituciji ručka kada vam majka skuva nešto, da se vratimo onom vremenu da imamo malo svetla, malo videla kada se vidimo jedni sa drugima", kaže Vulin.

Ali da bi na radnom mestu bili korisniji službenici - ranoranioci pre svega moraju da promene radne navike.

"Možete vi da prespavate na poslu i od pola osam. Samo ćete malo metabolizam poremetiti ali ćete se brzo navići. Ali ako im tražite da posao završe na vreme onda će to biti kvalitativni pomak", rekao je Milan Ćulibrk.

"Nismo Grčka pa da dajemo bonuse za dolazak na posao ali sasvim siguran sam da ćemo radnu disciplinu dovesti do najvišeg mogućeg nivoa", kaže Vulin.

Radno vreme od pola 8 odnosi se na zaposlene u ministarstvima i Vladinim službama, Republičkom javnom pravobranilaštvu i javnim agencijama.

Radnici nisu krivi za krizu i dug

Vulin je ranije danas izjavio da ne smatra da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji, dubioze i napravljene velike dugove.

Vulin napominej da eventualnim protestima protiv Vladinih mera opšte racionalizacije problemi koje imamo neće moći da budu rešeni.

"Ne mislim da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji i da su prosvetni i zdravstveni radnici odgovorni za ove dubioze, ovolike dugove i sve probleme koje imamo. Ima mnogo krivljih, a neki od njih su i na sudovima", kaže Vulin

Ističući da se uskoro očekuje primena donetih mera kao i donošenje novih mera racionalizacije, on je napomenuo da postoje odluke koje mora da donese Vlada Srbije, ali ima i onih koje u okviru ministarstava "možemo i sami da uradimo, na primer da se odreknemo dnevnica ili da smanjimo nepotreban putovanja".

Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati protesti u školstvu, zdravstvu ili drugim sektorima, zbog primene restriktivnih mera, on je napomenuo da može da razume eventualne proteste zaposlenih ali je dodao da se na taj način stvari ne mogu rešiti.

Manjak u državnoj kasi može biti nadoknađen štednjom ili zaduživanjem, smatra Vulin i naglašava da, ukoliko nastavimo zaduživanje, "potrošićemo školu ove dece, potrošićemo njihovo zdravstvo".

"Mi smo, na sreću ili nažalost, došli u vreme kada dugovi moraju da se plaćaju, što znači da ne možemo da pravimo nove", naglasio je ministar Vulin.

Ponavljajući da će razumeti svaki eventualni protest protiv novih mera, on je istakao da ćemo u narednom periodu morati mnogo bolje da se organizujemo i odgovornije ponašamo jer "drugog izbora nemamo".

Vulin je počeo rad na novoj funkciji posetom SOS Dečjem selu "Dr Milorad Pavlović", specifičnoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, koja uspešno radi više od četiri decenije i predao joj pet tona sredstava za higijenu, dar novosadske kompanije "Albus"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vulin: Radnici u javnom sektoru nisu krivi za dugove i krizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne smatra da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji, dubioze i napravljene velike dugove, napominjući da eventualnim protestima protiv Vladinih mera opšte racionalizacije problemi koje imamo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.