Od 1. avgusta muzičari ne rade na crno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2017, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. avgusta muzičari ne rade "na crno"

Od 1. avgusta svi ugostitelji imaju obavezu da plate poreze i doprinose za svakog izvođača koga angažuju, a zaradu da mu uplate na račun. To je suština kolektivnog ugovora za angažovanje estradnih umetnika o čijoj primeni je Vlada Srbije donela odluku pre nekoliko dana.

U ugostiteljskim objektima u Srbiji na "crno" radi oko 3000 umetnika, estradnih izvođača, muzičara navodi Ministarstvo kulture. Cilj potpisivanja ugovora između poslodavca, vlasnika objekta i izvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da se smanji siva ekonomija i da se oni uvedu u legalne tokove, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije.

"Biće dobro poslodavcima, zbog toga što će da uđu u regularne tokove i neće imati problem sa poreskom inspekcijom, inspekcijom rada. Imaće tipski ugovor koji je objavljen u službenom glasniku, platiće ono što treba da se plati na tekući račun estradnom umetniku ili izvođaču, a ostalo će da plati državi", kaže Žarko Šakić iz Unije poslodavaca Srbije.

Plaćanje poreza i doprinosa je dobra stvar, ali se otvara pitanje visine zarada kažu u Udruženju estradnih umetnika Srbije.

"Postoji mimimalna cena rada po jednom danu i mnogi pribegavaju tome i napišu minimalnu cenu rada i uplaćuju na tu minimalnu cenu rada, a imaju drugi dogovor", objašnjava Andrija Bajić iz Udruženja estradnih umetnika Srbije.

Posebni kolektivni ugovori za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu postoji od 2015. godine, ali se odnosio samo na poslodavce koji su članovi Unije, taj zakon je odlukom vlade sada dobio prošireno dejstvo.

To znači da će svi poslodavci bez obzira da li su članovi ili nisu morati da poštuju taj zakon a za njegovo sprovođenje odgovorna je država.

Ukoliko zakon od 1. avgusta počne da se poštuje, porašće i prihodi u državnoj kasi. Ako je minimalna zarada oko 22.000 dinara, porezi i doprinosi koje poslodavac uplaćuje na to iznose oko 7.600, a procena je da oko 3.000 izvođača radi na crno.

Računica je jasna – državna kasa mesečno mogla bi biti bogatija za oko 22.9 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mladoženja od 1. avgusta plaća porez na muziku

Izvor: BujanovackiGlas.info, 29.Jul.2017, 11:00

Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinaraBUJANOVAC, BEOGRAD, 29. juli 2017. (foto romaworld)- U slučaju da želite da organuzujete svadbeno veselje posle...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.