Ocene ličnih karata samo za podatke

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocene ličnih karata samo za podatke

Beograd -- Preduzeća od kojih je to traženo dostavila su "lične karte", ali je analiza pokazala neodgovornost većine direktora ovih preduzeća, kažu u Ministarstvu privrede

U resornom ministarstvu napominju da se ocene ličnih karata ne dodeljuju za uspešnost preduzeća, već za dostavljane podatke o njemu.

"Povodom pogrešnih interpretacija izveštaja Ministarstva privrede o ocenama ličnih karata, naglašavamo da se one ne dodeljuju za uspešnost preduzeća, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za potpunost, tačnost i analitičnost dostavljenih podataka. Svako preduzeće će dobiti ocenu "pet" ukoliko dostavi sve tražene podatke prema dobijenom uputstvu. Niže ocene odraz su kvaliteta dostavljenih podataka", ističu u Ministarstvu.

Svako ko uredno vodi knjigovodstvo može, kažu u Ministarstvu, da popuni i dostavi tu jednostavnu tabelu u roku od sedam dana, koja nije ništa drugo do primena pricipa međunarodnih računovodstvenih standarda.

Za dva meseca, koliko u Ministarstvu prikupljaju lične karte, sva preduzeća obuhvaćena tom fazom, njih 153 u restrukturiranju, 419 ostalih preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju, kao i 36 javnih preduzeća, dostavila su svoje lične karte.

Dosadašnje iskustvo je, međutim, pokazalo "evidentnu neodgovornost većine direktora ovih preduzeća", kažu u Ministarstvu.

U brojnim slučajevima je, kako navode, utvrđena netačnost podataka u finansijskim izveštajima i nesklad sa stvarnim stanjem, što je realnost u Srbiji za šta niko ne odgovara.

Vrednost obaveza većine tih preduzeća prevazilazi vrednost njihove imovine, a preduzeća u restrukturiranju građane Srbije koštaju godišnje oko 750 miliona dolara, napominju u Ministarstvu privrede, ističući da ministar Saša Radulović sa saradnicima svakodnevno ima sastanke sa ovim preduzećima kako bi se pronašlo rešenje za njihove nagomilane probleme.

Da bismo mogli da analiziramo i predlažemo bilo šta, potrebno je, pre svega, da znamo ličnu kartu preduzeća, čime ono raspolaže, a svaki razgovor zasnovan na poluinformacijama, pretpostavkama i nepotpunim podacima o bilansima preduzeća je čista improvizacija i ne doprinosi pronalaženju održivih rešenj, upozoravaju u Ministarstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.