Očekujem potpisivanje ugovora za Železaru

Izvor: Akter, 05.Mar.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekujem potpisivanje ugovora za Železaru

Bojan Bojković rekao je danas da veruje u pozitivan ishod privatizacije smederevske Železare, uprkos padu cene celika na svetskom tržištu

Član Nadzornog odbora smederevske Železare .

Tender za prodaju Železare Smederevo po ceni od 45,7 miliona evra objavljen je juče, a rok za otkup konkursne dokumentacije je kraj marta. Bojković je za RTS rekao da će onaj kome ta cena bude prihvatljiva dobiti ono što bude u tenderskoj dokumentaciji, a koju treba da plati 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << evra.

On je objasnio da utvrđena cena 50 odsto od procenjene vrednosti Železare, a procenjena je na 91,5 milion evra.

"Bitno je reći da je Vlada održala obecanje dinamike rešenja za Železaru i da se taj tender završava 31. marta, a nakon toga ce se otvarati ponude svih ponudaca, što ce trajati petnaestak dana nakon cega se ocekuje pozitivno potpisivanje ugovora o kupoprodaji Železare", rekao je Bojković.

Govoreci o tome u kom slucaju bi pocetna cena mogla da raste, Bojkovic kaže da zato postoji tender da sve bude transparentno, javno i da može da se javi na poziv više ponudaca.

"To je po našim propisima i zakonima, kako srpskim tako i po zakonima i propisima EU što je bitno naglasiti", istakao je Bojkovic.

Prema njegovim recima, najviše razgvora je bilo sa kineskom kompanijim Hbis, koja je drugi proizvodac celika na svetu, ali bilo je razgovora i sa drugim komapnijama, medu kojima i indijska kompanija. Odogovarajuci na pitanje kome se isplati da u ovom trenutku proširuje proizvodnju i ulaže, Bojkovic kaže da je to velika pobeda Vlade Srbije jer se u zadnjih dve i po godine danonocno se radilo na celu sa premijerom i svim ministrima u rešavanju problema Železare.

"Da vi uspete da rešite problem Železare, tj da prodate Železaru jednom strateškom ili nekom drugom investitoru u trenutku kada je cena celika pala za 170 dolara, što se ne pamti u zadnjih 30 godina, gde imate sve železare u svetu koje su neprofitabilne, a ugasile su se železare u Španiji i Velikoj Britaniji - to je zaista veliki uspeh za ovu Vladu", rekao je Bojković.

Bojkovic ne sumnja da će se potpisati ugovor, kada isteknu rokovi iz tendera.

U slucaju da Železara dobije novog vlasnika, "HPK inženjering" je angažovan da rukovodi Železarom i prvenstveni interes je da pripremi Železaru za privatizaciju. Objasnio je da u slucaju privatizacije, ugovor se raskida i HPK nema više nadležnost nad samom Železarom, već novi investitor.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.