Očekuje se manji prinos šećerne repe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se manji prinos šećerne repe

VRBAS, KOVAČICA, PEĆINCI -

Kompanija Sunoko, u čijem posedu su tri domaće šećerane, saopštila je danas da se zbog suše očekuje manji rod šećerne repe i proizvodnju šećera u Srbiji, ali smatra da je još rano iznositi procene koliko će to umanjenje biti.

Agenciji Beta je u Sunoku rečeno da će umanjenje roda uticati i na cenu šećera, ali da je šećer roba na koju utiču kretanja regionalnom CEFTA tržištu, ali i na svetskoj berzi, "zbog čega su nesigurne bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kakve precizne prognoze".

Kako su podsetili iz ove kompanije, koja je naveći proizvođač i izvoznik šećera u zemlji sa šećeranama u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, u Srbiji je zasejano oko 65.000 hektara pod šećernom repom, što je za oko 10.000 više nego prošle godine.

Mraz je uništio oko osam odsto površina sa repom, odnosno, oko 5.500 hektara, ali su te površine već presejane tako da nije došlo do bitnog smanjenja zasejanih površina.

Sunoko je ugovorio proizvodnju repe na više od 30.000 hektara, a samo u šećerani Vrbas očekuje se da će biti prerađeno rekordnih 650.000 - 700.000 tona šećerne repe.

U kompaniji, ipak, ističu da se "već sada se vidi da se neće ponoviti izvanredni prinosi iz prošle godine", zbog čega očekuju "smanjen nivo proizvodnje u odnosu na prošlu godinu".

Kako naglašavaju, "svaki dan bez kiše i sa visokim temperaturama direktno se odražava na smanjenje prinosa šećerne repe, a samim tim i na ukupnu proizvodnju šećera u Srbiji".

Prošlogodišnja proizvodnja repe u Sunoku je iznosila oko 1,5 miliona tona repe, a bilo je proizvedeno više od 220.000 tona šećera.

Godišnja proizvodnja šećera u Srbiji prosečno iznosi oko 450.000 do 500.000 tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.