Očekivana cena pšenice 16 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivana cena pšenice 16 dinara

Cena pšenice ovogodišnjeg roda u vreme žetve biće oko 16 dinara po kilogramu bez PDV-a, s obzirom da se po podacima Produktne berze u prodaji na zeleno, cena hlebnog žita kreće između 15 i po i 16 dinara.

Paori kažu da je to veoma malo jer ne može da pokrije ni polovinu troškova. Ipak, očekuju da će nakon žetve cena biti veća, jer će zbog skromne agrotehnike, prinosi na mnogim imanjima biti ispod proseka .

Od cene je, kako kaže ratar Pavle Nenadović iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vognja važnije primena agrotehničkih mera kao i da se što kvalitetnije uradi žetva do koje je ostalo još dve nedelje.

"Verujem da će krenuti cena u toku žetve, 16 dinara ali će vrlo brzo ona eksplodoirati zato što ne terenu ima useva gde kombajn nema šta da traži", kaže Nenadović.

Ove godine se može očekivati dobar prinos. Međutim sa prelaznim zalihama koje iznose čak 400.000 tona bitno će uticati na tržišne viškove, a to svakako znači manju cenu koja sigurno neće zadovoljiti naše poljoprivredne proizvođače.

"Prema indikativnim podacima trgovanja na zeleno, cena se kreće između 15 i po i 16 dinara bez PDV, pa možemo naslutiti da će cena kada krene žetva biti nešto manja od 16 dinara", kaže Žarko Galetin, direktor Produktne berze Novi Sad.

Oni ratari koji neće prodavati pšenicu odmah nakon žetve važno je napomenuti da su silosi spremni za novi rod kao i da će cena lagerovanja biti na istom nivou kao i prošle godine

Stručnjaci kažu da je bez obzira na promenljivo vreme pšenica u dobroj kondiciji ali ipak slabije nego u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Galetin: Cijena novog „hljebnog zrna“ najviše 17,5 dinara

Izvor: Capital.ba, 16.Jun.2016, 09:53

NOVI SAD, Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin tvrdi da će cijena ovogodišnjeg roda pšenice startovati sa 17, a najviše 17,5 dinara /0,14 evra/ po kilogramu, s uračunatim porezom na dodatnu vrijednost /PDV/. „Ekspertske prognoze i parametri nedvosmisleno ukazuju da će cijena nove...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.