Obustavljeni radovi: Austrija i Slovačka odustale

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 09:16

Obustavljeni radovi: Austrija i Slovačka odustale

Austrija i Slovačka odustale su od izgradnje gasovoda za povezivanje sa Družbom.

Austrijski naftno-gasni koncern OMV i slovačka kompanija Transpetrol obustavili su radove na projektu naftovoda kojim je bila planirana da se ruska nafta od gasovoda "Družba" transportuje preko Slovačke do rafinerije nafte Švehat kod Beča.

"Skoro 20 godina kompanija OMV, zajedno sa slovačkom kompanijom Transpetrol, pokušavala je da poveže gasovod od Švehata preko Slovačke direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na rusku mrežu. Sada je projekat konačno zaustavljen", navodi se u saopštenju, prenosi austrijski javni emiter ORF.

Sva sirova nafta koja se transportuje u Austriju trenutno ide u OMV-ovu rafineriju Švehat, u saveznoj državi Donja Austrija kod Beča. Tamo ide naftovodom Adria-Beč, koji povezuje Transalpski naftovod na italijansko-austrijskoj granici sa rafinerijom nafte u Švehatu.

Novu rutu direktno kroz Slovačku pokrenuo je OMV 2003. godine. Njime je bila predviđena izgradnja samo 62 kilometra između Švehata i Bratislave za direktno povezivanje na ruski naftovod "Družba".

Put kroz Crno more, Bosfor i italijanski Trst bio je mnogo duži i, shodno tome, skuplji, pre nego što je nafta konačno mogla da se preradi u Švehatu.

"U međuvremenu, zajednička operativna kompanija Bratislava-Švehat Pipeline GmbH je sada prestala da postoji. Krajem godine projekat je konačno zaustavljen. Prema OMV-u, odluka da se projekat ne realizuje doneta je još u martu 2022. godine. U odgovoru na zahtev, kompanija je obavestila o "odluci donetoj zajedno sa Transpetrolom", navodi se u objavi.

Posle višegodišnjih bezuspešnih pokušaja da se od Slovačke dobiju sve potrebne dozvole, dalje ulaganje u ovaj projekat je ocenjeno kao nepraktično.

Realizacija projekta je kasnila, posebno zbog "energetske tranzicije" i nepostojanja potrebe za još jednim naftovodom.

"Ali politička situacija se takođe promenila za 20 godina. Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022. godine, primorao je Austriju da dovede u pitanje svoju zavisnost od ruskog gasa i nafte. OMV nije komentarisao ovo kao odgovor na zahtev", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za zaštitu klime Austrije napominje da, prema njihovim informacijama, više nema potrebe za gasovodom. Planirano je da transportuje rusku naftu od naftovoda Družba do fabrike u Švehatu.

Međutim, od februara 2023. Austrija više neće uvoziti naftu iz Rusije. Ovo je još jedan razlog zašto OMV ne bi trebalo da nastavi sa projektom. U februaru 2023. godine stupio je na snagu embargo na pomorsku isporuku naftnih derivata iz Rusije u Evropsku uniju i cenovna ograničenja na njih, koje su uvele EU i zemlje Grupe sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.