Obustava lekova za 75 odsto hrvatskih bolnica

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 11:00

Obustava lekova za 75 odsto hrvatskih bolnica

Zagreb -- Predsednik udruženja veledrogerija pri privrednoj komori Hrvatske Tomislav Kulić rekao je da veledrogerije od danas obustavljaju isporuku lekova za 75% bolnica.

Kulić je rekao da posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom zdravlja Vilijem Berošem, koji su predstavnici veledrogerija napustili, veledrogerije nemaju više mogućnosti, već kreću s obustavom lekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica, prenosi Index >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << .

"Redukcije isporuke krenule su pre dve nedelje. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju da podmiruju obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmeriće prema kupcima koji su bolje platiše", dodao je Kulić.

Istakao je da mesecima upozoravaju na situaciju i apeluju na hitno rešenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lekova

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija takođe stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lekova u vrednosti 10.000 kuna (oko1318 evra ) traži uplatu od 20.000 kuna (oko 2636 evra ), a treća za istu vrednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Iz bolnice kažu da lekova imaju za još otprilike dve nedelje.

Dugovanja veledrogerijama trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mesečno dug raste za više od 300 miliona kuna ( 39,5 miliona evra), navodi Index .

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.