Obrtalo se manje od milion evra

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrtalo se manje od milion evra

BEOGRAD - Protekla nedelja bila je takoreći kopija pretprošle bar kada je reč o pravcu kretanja celog tržišta. Indeksi su ponovo padali s tim što se „beleks 15“ tek neznatno oporavio i završio na nivou od 1,520.5 indeksnih poena, što je malo (0,02 odsto) iznad ovogodišnjeg minimuma koji je zabeležen u četvrtak. „Beleks lajn“ je pak produbio pad i nastavio da beleži nove istorijske minuse. Promet se, pošto su u četvrtak i petak ostvarene veće vrednosti, spustio na 69,97 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dinara (892.726 evra). Najveće skokove u kontinuiranoj trgovini imali su „Metalac“, od 16,56 odsto, na 3.498 dinara, uz mali promet, i „Progres“, od gotovo deset procenata, na 456 dinara, takođe uz skroman promet.

Zemunski „Navip“ na vrednosti je dobio 3,68 odsto, uz solidan promet od 2,65 miliona dinara. Akcija Agrobanke porasla je 1,68 odsto, a u trgovini tom hartijom ostvaren je poveliki promet od 8,5 miliona dinara.

Gubitnike predvode „Energomontaža“ i Čačanska banka sa minusima većim od sedam i po odsto, Veterinarski zavod Subotica pojeftinio je gotovo tri procenta, malo više od dva odsto pala je cena „Telefonije“, a nepuna dva Univerzal banke. Najveći promet ostvaren je akcijama Metals banke, od 10,63 miliona dinara. Na listi akcija sa većim prometom su i AIK banka i „Alfa plam“.

PALE AKCIJE

Prošlu nedelju obeležila je i vest da je „Energoprojekt“ holding sklopio  novi posao u Nigeriji vredan 4,7 miliona evra. Međutim  „Energoprojektove“ akcije na ovo nisu „reagovale“, izgubile su 0,2 odsto vrednosti.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najprivlačniji investitorima bio je „Žitopek“ i promet je vredeo nepunih pet miliona dinara. Akcija niškog prehrambenog preduzeća menjala je vlasnika po stabilnoj ceni od 3.280 dinara. Učešće stranih investitora bilo je oko 40 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija 29, a u prodaji 52 odsto.

Na pomolu je još jedna dokapitalizacija Komercijalne banke. Predsednik Izvršnog odbora ove banke Ivica Smolić izjavio je da je banci potrebno od 50 do 100 miliona evra novog kapitala jer je, zbog regulative i ograničenja NBS, to jedini način da se povećaju plasmani banke sektoru stanovništva. Akcija ove banke pale su za 5,8 odsto.

U petak se pojavila informacija da će „Ikarbus“, najverovatnije biti prodat ruskoj kompaniji kao jedinoj zainteresovanoj na tenderu, ali ova informacija nije bitnije uticala na kretanje cene tog dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indeksi u padu, promet udvostručen

Izvor: B92, 21.Jul.2008

Beograd -- Oba indeksa Beogradske berze, Belexline i Belex15 imala su pad vrednosti od 0,56 procenata, odnosno 0,76 odsto...Učešće stranih investitora bilo je svega 26,49 procenata..U današnjem trgovanju ostvaren je ukupan promet od 132,3 miliona dinara (1,6 miliona evra) što je skoro dvostruko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.