Objektivno, živimo bolje nego pre

Izvor: S media, 14.Sep.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objektivno, živimo bolje nego pre

U Srbiji se živi bolje nego pre godinu dana i građani mogu sa malo optimizma da gledaju u budućnost, pokazuje poređenje života u septembru prošle i ove godine.

Istraživanje lista Pres je urađeno posle "crnih" rezultata istraživanja po kojima se jako loše kotiramo - od kvaliteta puteva do obrazovanja stanovništva.

Oterasmo strane ulagače

Pokazalo se da su negativni i pozitivni trendovi prošarani, pa je tako prosečna plata veća za 56 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << evra, porastao je izvoz, pali kurs i inflacija.

S druge strane, industrijska proizvodnja je izgubila na zamahu, porastao je i uvoz, nešto je viša i stopa nezaposlenosti.

Propale privatizacije na grbači sredovečnih radnika

Uz opasku da do kraja godine ne sme da dođe do usporavanja privrede, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević procenjuje da nam sada i nije toliko loše kao što neki predstavljaju.

On otkriva da strepi od kursa. "Bojim se da će kurs dinara uskoro početi da koči izvoz, što će nam se obiti o glavu", poručuje Kovačević.

Uzmeš kredit, pa vratiš kad umreš

Direktor kompanije Sintelon Nikola Pavičić upozorava takođe da ovakav kurs destimuliše izvoznike i apeluje da država što pre reši taj problem. "Kada pogledate koliko je dinar precenjen, vi praktično tako činite nekonkurentnim izvoznike iz Srbije. Industrijska proizvodnja je na niskom nivou, a preterana potrošnja državu gura u ponor. Naša preduzeća to ne mogu da istrpe", kaže on.

Vikiliks: Srbi su lenjivci

Iako Nikola Pavičić priznaje da je blagi rast plata pozitivan pokazatelj, prema njegovom mišljenju, u privatnom sektoru mora da radi daleko više ljudi.

(S media foto:B92)
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.