Objavljeni prvi podaci: U Hrvatskoj – oštar pad

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 09:28

Objavljeni prvi podaci: U Hrvatskoj – oštar pad

Prva neradna nedelja donela je za čak 21,8 posto manji promet u maloprodaji u odnosu na poslednju nedelju juna kada su prodavnice još radile po starom režimu.

To potvrđuju podaci iz sistema fiskalizacije, na upit o tome kako je zatvaranje prodavnica i šoping-centara uticalo na potrošnju, prenosi seebiz.

Prošle nedelje je tako pao i broj i iznos računa koji su izdati u maloprodaji, i u odnosu na prethodnu nedelju, ali i u odnosu na prvu, prema tome i uporedivu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelju u julu prošle godine.

Prva julska nedelja bila je prva u kojoj je počeo da se primenjuje novi Zakon o trgovini i pravilo prema kojem prodavnice mogu da rade samo 16 nedelja u godini, s tim da su ove godine tih 16 nedelja imali u pola godine, pa su trgovci na Jadranu odlučili da ih iskoriste do kraja sezone radeći svaku nedelju, dok je na kontinentu veliki broj radnji bio zatvoren, piše Novi list.

Rezultat je bio ukupan promet u maloprodaji, bez motornih vozila, u iznosu od 29,9 miliona evra. U odnosu na prethodnu nedelju (26. juna) to je smanjenje prometa od 8,37 miliona evra, odnosno 21,8 posto.

Treba li i prodavnice u Srbiji da budu zatvorene nedeljom? ANKETA/VIDEO

Uz to izdato je i oko 457 hiljada, odnosno gotovo 19 posto računa manje nego prethodne nedelje. I sve to uz otvorenu većinu prodavnica na Jadranu.

Promet je pao i u odnosu na prvu julsku nedelju prošle godine. Lani je u maloprodaji prve nedelje u julu promet bio 35,8 miliona evra, pa je ove godine 5,86 miliona evra, odnosno 16,62 posto manji. I to uz cene koje su ove godine u proseku 7,7 posto veće nego lani u isto vreme, s tim da su cene hrane i pića u proseku više za 13,6 posto.

Smanjenje prometa u trgovini uticalo je i na ukupan promet koji je zabeležio sistem fiskalizacije u svim delatnostima. Tako je po svim fiskalnim računima u nedelju promet bio 86,9 miliona evra, što je 8,2 miliona evra, ili 8,6 posto manje nego nedelju dana pre.

Manjak je stvoren u maloprodaji, dok su ostale delatnosti zabeležile i nešto veći promet.

U odnosu na prvu nedelju u julu prošle godine vrednost svih fiskalnih računa manja je za 1,15 miliona evra, odnosno 1,4 posto.

Budući da su porasle i cene usluga, u ugostiteljstvu i smeštaju, nadoknađena je većina gubitka u prometu u maloprodaji u odnosu na prošlu godinu.

S obzirom na to da je reč o prvoj neradnoj nedelji, koja je i dalje bila radna na Jadranu, teško je reći kakav će zaista biti uticaj na potrošnju, a time i ekonomiju.

Pad prometa verovatno bi bio i veći da prodavnice na Jadranu nisu radile, ali tek će podaci za nekoliko nedelja pokazati hoće li se nedeljni šoping premestiti u neke druge dane ili će zatvaranje prodavnica nedeljom promeniti kupovne navike Hrvata i smanjiti iznos koji potroše u radnjama samo zato što su one otvorene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukinuli rad nedeljom, pa sad kukaju! Hrvati izneli prve posledice odluke koja u dilemu baca ceo svet

Izvor: Blic, 05.Jul.2023

Prva neradna nedelja u Hrvatskoj od kako je na snagu stupio sporni Zakon o trgovini, donela je čak 21,8 odsto manji promet u trgovini na malo u odnosu na poslednju nedelju juna, u kojoj su prodavnice još uvek radile po starom režimu, potvrdili su podaci sistema fiskalizacije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.