Obezbeđen novac za Severni tok

Izvor: B92, 17.Mar.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđen novac za "Severni tok"

Moskva -- Izgradnja gasovoda "Severni tok", koji će direktno spojiti Rusiju i Nemačku po dnu Baltičkog mora, može da počne već idućeg meseca.

Finansijski direktor konzorcijuma "Nord Strim" za izgradnju tog gasovoda Pol Korkoran kaže da je potpisao sporazum o povlačenju kredita u visini 3,9 milijardi evra sa 26 banaka. Kreditne garancije obezbedile su nemačka i italijanska agencija Hermes i Saće.

"Pre tri godine banke su bile spremne da odobre kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od jedne ili 1,5 milijarde evra i da preuzmu rizik. Međutim, situacija na finansijskom tržištu se u međuvremenu sasvim promenila", rekao je Korkoran.

Mediji navode da je 80 odsto odobrenog kredita pokriveno garancijama Hermesa i Saćea i nemačkim Federalnim programom za garancije neuslovljenih pozjamica.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 7,4 milijarde evra, a 3,9 milijardi koliko je kreditom obezbeđeno, pokriva 70 odsto cene prve faze projekta. Preostalih 30 procenata (800 miliona evra) obezbediće akcionari kompanije.

Akcionari "Nord Strima" su ruski Gasprom sa 51 odsto akcija, nemačke kompanije Vintersal i E.ON Rurgas sa po 20 odsto i holandska firma Gasuni sa devet odsto akija. U perspektivi, projektu će se priključiti i francuski koncern "GdF Suez" sa udelom od devet procenata.

Početak izgradnje gasovoda dugog 1.223 kilometara ispod Baltičkog mora planiran je za april ove godine, a puštanje u eksploataciju prve linije gasovoda, propusnih kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, očekuje se 2011. Izgradnjom druge linije gasovoda, do 2012. godine, kapaciteti gasovoda će se udvostručiti na 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.