Obeleženi Dani svetosavlja u Feketiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2023, 00:20

Obeleženi "Dani svetosavlja" u Feketiću

U opštini Mali Iđoš već devetu godinu zaredom održava se manifestacija Dani svetosavlja. Centralno veče održano je večeras u Domu kulture u Feketiću.

Bogat dvočasovni program manifestacije "Dani svetosavlja" koju organizuje Kulturni centar "Car Dušan Silni" obilovao je tradicionalnim pesmama i podsetio publiku na najslavnije dane srpske istorije. Posebnu pažnju privukla je inscenacija života Svetog Save koja je, kroz istorijske podatke, ali i manje poznate legende i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priče, predstavila najvećeg srpskog prosvetitelja.

Dramaturgiju je uradila profesorka istorije Ksenija Kustudić Đukić koja od samog osnivanja Kulturnog centra "Car Dušan Silni" predano radi sa najmlađim glumcima i recitatorima.

Manifestaciji je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i sekretar Matice srpske dr Milan Micić koji je još jednom istakao važnost isticanja lika i dela Svetog Save.

"Priča o Svetom Savi je duboko utkana u srpsku kulturu. Isticanje lika i dela Svetog Save posebno njegove etike koja je utemeljena na hrišćanskim vrednostima, pravoslavnim vrednostima, na vrednostima poštovanja i ljubavi prema svom okruženju, bližnjem svome su temelj našeg postojanja i u ovim danima svetosavskih svečanosti veoma je važno poslati tu poruku sa ovakve manifestacije."

Treće završno veče manifestacije "Dani svetosavlja" pripremilo je više desetina amatera iz Feketića i okolnih mesta uz goste iz Kulturnog centra iz Vrbasa. Goran Đukić, predsednik Kulturnog centra “Car Dušan Silni” rekao je da deca zaista ozbiljno i vredno rade u više sekcija.

"Imamo šest grupa sa kojima radimo. To su ženska pevačka grupa, zatim dva omladinska ansambla, veteranska grupa i mlađa folklorna grupa, kao i dečija glumačka grupa. To je negde oko sedamdeset veoma aktivnih amatera na koje sam lično veoma ponosan. Sa ovom manifestacijom naš Kulturni centar je i otpočeo svoj rad, praktično, i naredne godine obeležavamo deset godina postojanja. Za ovaj značajan jubilej pripremaćemo se tokom cele godine, jer planiramo da zaista na poseban način obeležimo deceniju postojanja i predanog rada sa ciljem da sačuvamo našu srpsku tradiciju, kulturu, igru, pesmu i naravno istoriju. Želimo da na našu decu prenesemo tu obavezu da čuvamo ono najsvetije, najvažnije što imamo," rekao je Đukić.

Među mladim uzdancima Kulturnog centra iz Feketića je i korepetitor folklorne sekcije koji ima samo dvanaest godina. Talentovani Lazar Đurović je rekao da uživa u ulozi koja mu je dodeljena.

"Počeo sam da radim pre nedelju i po dana i odlično su me prihvatili. Zaista sam zadovoljan radom sa folklorašima, oni su veoma vredni i ozbiljno pristupaju radu na koreografijama. Večeras ću svirati nekoliko narodnih kola kao pratnju," rekao je mladi Lazar Đurović.

Za mališane iz Feketića prva dva dana manifestacije organizovana su druženja sa istaknutim glumcima i piscima.

Najpre su imali poetsku-glumačku radionicu sa pesnikom Urošem Mikulićem u kojoj su učestvovali svi učenici osnovne škole iz Feketića.

U petak, na praznik Svetog Save, mališani su imali prilike da uživaju u susretu sa glumicom Jasminom Stoiljković, a tog dana otvorena je izložba dečijih radova na zadatu temu, kao i izložba likovnih radova Vesne Milošević.

Na centralnoj svečanosti, poslednjeg dana manifestacije, podeljene su i nagrade najboljim učesnicima likovnog i literarnog konkursa na temu “Svetosavlje kao inspiracija".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.