Obama: Pretnje ratom koriste Iranu

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Pretnje ratom koriste Iranu

Američki predsednik Barak Obama kaže da je spreman i da "upotrebi silu" da bi sprčio da Iran proizvede nuklearno oružje, ali ipak traži diplomatsko rešenje.

"Previše se govori o ratu sa Iranom", kazao je američki predsednik, misleći pritom na prikrivene pretnje Izraela da jednostrano napadne Iran.

"Poslednjih nedelja takve rasprave su samo išle na ruku iranskom režimu tako što su podstakle rast cene nafte od kog zavisi i finansiranje njegovog nuklearnog programa", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodao je Obama.

Inače, sirova nafta je danas na azijskom tržištu poskupela na blizu 107 dolara za barel pod uticajem neprekidne zategnutosti oko iranskog nuklearnog programa koja drži cene tog energenta blizu 10-omesečnih maksimuma.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u Njujorku bila u porastu 29 centii ugovarana je po 106,99 dolara za barel, dok je marka "brent" na berzi ICE u Londonu ojačala 15 centi, na 123,80 dolara za barel.

Istovremeno, zaoštravanje iranske krize moglo bi da pogura cenu nafte na 150 do 200 dolara za barel, pokazalo je istraživanje Erste banke.

Zbog krize u Iranu, kao treće zemlje po izvozu nafte u svetu, eventualna čak i kratka blokada Ormuskog moreuza bi imala dramatične efekte na cenu nafte. Nafta bi poskupela do novih rekordnih nivoa, jer se 20 odsto nafte transportuje kroz taj moreuz.

Prema toj analizi, cena nafte će dostići nove rekordne nivoe, do marta 2013. godine očekuje se prosečna cena od 123 dolara za barel, a u Evropi, više cene nafte bi mogle uskoro da imaju uticaj na privredu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nafta će možda poskupeti za 40 dolara po barelu

Izvor: B&F Online, 06.Mar.2012, 13:06

Barak Obama se našao u problemu kako da se obračuna sa Iranom a da ne poljulja ekonomski oporavak Amerike, koji poprilično zavisi od cene nafte. Sankcije proitv Irana mogu negativno uticati na globalnu ekonomiju, pa i na one koji ih nameću. Da ne pominjemo to što, prema nekim stručnjacima, ove...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.