ORBAN: Imamo kapital i želimo da ga ulažemo u Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ORBAN: Imamo kapital i želimo da ga ulažemo u Srbiju

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je, na zajedničkoj konfrenciji za medije u Nišu, rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

- U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose - rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period.

Prema njegovim rečima, na osnovu istorije teško je uvek poverovati da će doći bolja vremena za ovaj region, ali da brojke govore drugačije.

- Centralno Evropske zemlje koje su u okviru Evropske unije doživele su veliki uspeh u razvoju, i to predstoji Srbiji. Srbija ima velike mogućnosti da pruža investirorima, mnogo veće nego ranije - rekao je Orban.

Orban je dodao i da je zamolio premijera Srbije Aleksandra Vučića da potencijalne investitore iz naše zemlje pošalje u Mađarsku jer, kako je konstatovao, možda je ta država imala bolju ekonomsku situaciju prethodnih deset godina, ali to ne znači da će uvek biti tako.

- Jedno dana će se sve izjednačiti. Voleli bismo kada bi ta ravnoteža karakterisala odnose Mađarske i Srbije, kada ne bismo u Srbiju dolazili samo kao investitori, već i kada bi Srbi dolazili u našu zemlju da investiraju - rekao je Orban.

On je istakao da je zato stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost cele centralne Evrope.

- To je i u našem interesu, i zato ćemo uvek podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Podržaćemo i sve korake Srbije koji će pokušati da zaustave migracionu krizu - rekao je Orban.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Orban je konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi se evropske standarde.

On je obećao da će ta država uvek podržati sve one mere i troškove koji će pomoći očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj, bez obzira što u toj zemlji ima mnogo manje Srba nego Mađara u Srbiji.

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.