OPEK smanjuje proizvodnju

Izvor: B92, 24.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPEK smanjuje proizvodnju

Beč, Vašington, London -- Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučila je, na sastanku održanom u Beču, da smanji proizvodnju za milion i po barela dnevno.

Mera je usvojena sa ciljem da se zaustavi pad cene sirove nafte u svetu. Ovaj obim smanjenja proizvodnje predstavlja četiri i po odsto ukupne proizvodnje Opeka i oko dva odsto svetske proizvodnje uključujući i zemlje proizvođače izvan ove organizacije. Mera stupa na snagu početkom novembra, preneo je Bi-Bi-Si.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Članice OPEK-a su donele odluku o smanjenju proizvodnje na hitno sazvanom, vanrednom sastanku - posle kojeg je saopšteno da je mera usvojena pošto je ponuda nafte daleko nadmašila tražnju i pošto su cene dramatično opale proteklih nedelja.

SAD kritikuje odluku OPEK-a

Američka vlada je kritikovala odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji dnevnu proizvodnu kvotu za 1,5 miliona barela kao "anti-tržišnu".

"Naš stav je uvek bio da vrednost sirovina, ukljujčujući naftu, treba utvrditi na otvorenom, konkuretnom, tržištu, a ne putem ovakvih anti -tržisnih odluka o proizvodnji", izjavio je predstavnik za odnose sa javnošću Bele kuće Toni Frato.

Nafta je u četvrtak uveče, u zaključnoj trgovini na svetskim robnim berzama, vredela ispod 68 dolara za barel, što je više nego dvostruko manje u odnosu na rekord od 147,27 dolara, dostignut u julu ove godine.

Cena nafte u svetu je pala sa maksimuma dostignutog u julu, koji je iznosio sto pedeset dolara za barel - nešto manje od polovine, koliko je danas cena barela sirove nafte u svetu.

Ovaj obim smanjenja proizvodnje predstavlja četiri i po odsto ukupne proizvodnje OPEK-a i oko dva odsto svetske proizvodnje. Pad cene nafte je pratio strahovanje da sledi veliko usporavanje privrednog rasta u svetu i da će to dodatno smanjivati tražnju na tržištima.

Ekonomski samit EU 7. novembra

Predsedavajuća EU Francuska pozvala je da se 7. novembra održi samit Unije kako bi se EU pripremila za sastanak svetskih lidera o reformi finansijskog sistema.

Taj sastanak biće održan 15. novembra. U kratkom saopštenju iz francuskog predsedništva EU piše da će sastanak u Briselu biti na nivou šefova država i vlada zemalja članica.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je početkom ove nedelje da ohrabruje takve razgovore koji će pripremiti 27-članu Uniju za sastanak u Vašingtonu, kome će prisustvovati glavne industrijske nacije sveta i ekonomije u ubrzanom razvoju, kao što su Kina, Indija i Brazil.

Evropljani su insistirali na velikoj reviziji finansijskog sistema, a Sarkozi je posebno naglasio da je vreme za preispitivanje kapitalizma.

Inače, lonodnski dnevnik Indipendent piše da Sarkozi namerava da "preraste" u ekonomskog "predsednika" Evropske unije, koji bi do 2010. godine nadzirao ujedinjeni odgovor 15 zemalja evrozone i Velike Britanije na svetsku finansijsku krizu.

Indipedentov izveštač iz Pariza prenosi da je francuski predsednik pokrenuo pravu diplomatsku i medijsku kampanju u nastojanju da svoju aktuelnu ulogu "dirigenta ekonomskog orkestra EU", koja treba da istekne u decembru, neformalno produži do kraja 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.