OPASNOST PO DOMAĆI KUKURUZ: Velike temperature prže useve, ali uskoro DOLAZI SPAS

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNOST PO DOMAĆI KUKURUZ: Velike temperature prže useve, ali uskoro DOLAZI SPAS

Visoke temperature ugrozile kukuruz, čeka se kiša

Visoke temperature, koje ovih dana beleže i preko 35 stepeni Clezujsovih, na nekim mestima u Pomoravlju, Resavi i Levču, ugrozile su kukuruz, tradicionalno najzastupljeniju žitaricu u ovom delu Srbije.

Mestimično, uz Veliku Moravu, suše se cele stabljike od korena do klasa i klipovi, a na nekim njivama je toliko stradao da mu više nema pomoći, izjavili su danas poljoprivrednici sela Glogovca na desnoj obali Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Morave kod Jagodine.

Stradala je i lisna masa, pa se više ne može koristiti ni za silažu za ishranu stoke, tvrde oni. Na sreću, ocenjuju, ne radi se o velikim površinama i najavljeni pad temeparure sa kišom, mogao bi zaustaviti sušenje stabljika i omogućiti normalno zrenje.

Kukuruz je u Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, zasejan na oko 50.000 hektara.

Pogledajte rezultate

STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.