OD 20.000 raketa Srbija ima samo 5.000

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD 20.000 raketa Srbija ima samo 5.000

Sistem protivgradne zaštite je u dosta lošem stanju zato što je republički budžet, godinama unazad, bio restriktivan, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

"I tehnička oprema i kapaciteti u ljudstvu i radarski sistemi, sve je to u dosta lošem stanju", rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu, gde je na sednici saveta Šumadijskog okruga govorio o modalitetima saradnje sa lokalnim samoupravama i njihovim mogućnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoći kako bi sistem odbrane od grada bio što uspešniji.

Nikolić je podsetio da je sistem protivgradne zaštite odnedavno opet u nadležnosti RHMZ i naveo da je sezona odbrane od grada završena, a da je od opreme ostalo oko 5.000 raketa.

Optimalna potrebna količina je oko 20.000 raketa, dodao je on.

"Broj raketa je relativni mali, treba prilično sredstava da bi se sistem doveo na nulto stanje i počeo da radi punim kapacitetom, kao i da radarski sistemi budu ispravni. To je naš zadatak u narednom periodu", rekao je Nikolić i podsetio da nova sezona odbrane od grada počinje 15. aprila 2016. godine.

Pored opreme, naveo je, potrebno je i više ljudi.

"U ovom momentu nedostaje 55 odsto kapaciteta visokostručne spreme i dosta ljudi srednje stručne spreme. Najavljena je racionalizacija zaposlenih, videćemo kako ćemo da se snalazimo", rekao je Nikolić.

Direktor RHMZ je na sastanku govorio i o tome nov zakon o odbrani od grada omogućava da se lokalne samouprave, kako je rekao, legalno uključe u modalitete pomoći, pre svega kada je reč o protivgradnim stanicama na svojoj teritoriji.

"Lokalne samouprave mogu da pomognu u izgradnji i održavanju protivgradnih stanica, angažovanju strelaca i eventualno da obezbede sredstva za dodatne rakete za svoje područje", rekao je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.