O poskupljenju gasa u narednih desetak dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O poskupljenju gasa u narednih desetak dana

BEOGRAD -

Vlada Srbije će za desetak dana odlučivati o poskupljenju gasa, izjavio je danas ministar energetike Petar Škundrić, ali nije mogao da precizira koliko će to poskupljenje iznositi i kada će stupiti na snagu.

Vlada će pri donošenju odluke o novoj ceni gasa voditi računa da ne poremeti makroekonomsku stabilnost, kao i o tome da nova cena bude u skladu sa platežnom moći građana, odnosno da se uvaži socijalni momenat, rekao je novinarima Škundrić, u pauzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodne radionice "Energetski miks-perspektive i izgledi za Srbiju i region".

On je istakao da je najvažnije da su toplane za daljinsko grejanje pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, a vlada će sa lokalnim samoupravama sistemskim merama omogućiti redovno snabdevanje energentima onih toplana koje nisu u mogućnosti da to same urade.

"U narednih 10 dana taj sistem mera će biti donet u celini i na bazi njega će se doneti odluke u vezi sa eventualnim korigovanjem cene grejanja", rekao je Škundrić i dodao da će i cena gasa biti takođe tema razmatranja na vladi.

"Ali, ne mogu sada da vam kažem od kog vremenskog trenutka i u kom nivou će biti korigovana cena gasa", rekao je Škundrić.

Odgovarajući na pitanje da li će poskupljenje gasa biti ugrađeno u cenu daljinskog grejanja, Škundrić je rekao da je jedino logično i ekonomski opravdano da se cena energenata veže za cenu grejanja.

"Neće tu biti radikalnih zahvata, jer moramo da očuvamo dostignuti nivo makroekonomske stabilnosti i da ne utičemo na inflatorni tok, koji bi mogao biti izazvan radikalnijim promenama cena energenata i drugim cenama uopšte, bilo industrijskih ili robe široke potrošnje", pojasnio je Škundrić.

Nova cena gasa biće podjednako prihvatljiva i za građane i za privredu i za javna preduzeća koja obezbeđuju energiju, dodao je Škundrić i ponovio da struja neće poskupljivati do Nove godine.

U odgovoru na pitanje da li će država dati garancije za isporuku mazuta toplanama, Škundrić je podsetio da su u julu na sastanku predstavnika Udruženja toplana i NIS-a dogovorene garancije za normalno snabdevanje toplana mazutom, tako da su toplane u Beogradu i još neke u Srbiji već obezbedile taj energent za predstojeću grejnu sezonu.

"Za pet, šest toplana koje nisu u mogućnosti da obezbede instrumente plaćanja ili potrebne garancije, vlada će pronaći rešenje zajedno sa njima da im se obezbede potrebne količine mazuta za ovu grejnu sezonu", rekao je Škundrić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.