O ekonomskim potencijalima Kosova

Izvor: B92, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ekonomskim potencijalima Kosova

Beograd -- B92 istražuje koji su ekonomski potencijali Kosova, a koliku cenu Srbija plaća na ime otplate dugova pokrajine.

Svi se slažu da je najveći ekonomski potencija Kosova energetika. U EPS-u kažu da zaliha uglja ima oko 14 milijardi tona. Time se može proizvesti pet puta više struje neko sada na Kosovu, a to je dovoljno za 170 godina.

Na Kosovu radi 540 preduzeća, od kojih je 120 "Kosovo trust" agencija prodala, uprkos protivljenju srpskih vlasti. O tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za emisiju "B92 istražuje" govorio Nenad Popović, šef ekonomskog tima za Kosovo.

"Ceo model privatizacije koji se sprovodi na Kosovu i Metohiji je nazakonit jer UNMIK, kao privremeni organ, nije imao pravo da vrši trajnu promenu vlasništva. Takođe je nelegitiman, i on je oštetio one koji su ulagali na Kosovu, a to su uglavnom bila preduzeća sa teritorije centralne Srbije i Vojvodine", rekao je Popović.

Sa tim se ne slaže Isa Mustafa, savetnik predsednika Kosova za ekonomiju. "Mislim da Srbija uopšte nije oštećena, tu smo mi bili oštećeni. Ostalo je da se kasnije, preko međunarodnih institucija, rešava taj problem. Mi smo privatizovali naša preduzeća", smatra Mustafa.

Podsetimo, poreski obveznici Srbije, dakle svi građani, svakoga dana otplaćuju 100.000 dolara kosovskog duga. Ukupan dug Kosova je je skoro dve milijarde dolara, a do sada je Srbija otplatila 130 miliona.

Poljoprivreda je takođe jedan od velikih potencijala za privredni rast Kosova. Međutim, stručnjaci kažu da do sada nisu iskorišćeni ti resursi jer je skoro 70 odsto stanovništva bez posla, a najvećim delom se živi od sive ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.